Kistkalven bestaan niet meer

Waarom toch wordt een kalfje bij zijn moeder weggehaald, vraagt P. Edixhoven zich in een brief af (Opinie, 2 augustus). De briefschrijver geeft als verklaring voor het scheiden van koe en kalf dat het kalf anders te veel melk zou drinken en ziek zou worden. Dit is onjuist. Het klopt dat de huidige Holstein Frisian (het meest gebruikte koeras in Nederland) een hoge melkproductie heeft. Dit heeft echter niets te maken met de gezondheid van de kalveren. Wanneer het kalf gescheiden wordt van de koe, moet het worden gevoerd door de veehouder. Hierdoor is de veehouder in staat om de optimale hoeveelheden voeding aan het kalf te verstrekken. Dit leidt uiteraard tot een goede gezondheid van het kalf.

Daarnaast wekt Edixhoven de indruk dat kalveren in te kleine hokjes worden weggestopt. Sinds enkele jaren zijn de zogenaamde kistkalveren echter verboden. Kalveren worden nu de eerste dagen gehuisvest in boxen waarin er voldoende loop- en liggelegenheid is voor het kalf. Na enkele dagen worden de kalveren ondergebracht in groepen, waardoor ze optimaal kunnen spelen, liggen en rennen.

Marieke van den Berg

Student (melk-)veehouderij

    • Student Veehouderij
    • Marieke van den Berg