Kan het ook anders?

In 1967 won het Schotse Celtic in Lissabon de Europa Cup I met spelers die allemaal binnen vijftig kilometer van Glasgow waren geboren. Dat is niet meer van deze tijd. Athletic Bilbao legt zichzelf de restrictie op louter spelers met Baskische roots op te stellen. Maar naast de verloren finale om de Spaanse beker in 2009 waren er de afgelopen dertien jaar geen eervolle vermeldingen.

Dat het anders kan, bewijst de club die volgens kenners het allerbeste voetbal ooit speelt: FC Barcelona. In de slotfase stonden in de gewonnen finale van de Champions League dit jaar even acht spelers uit de eigen jeugdopleiding in het veld.

Maar de huidige jeugdopleidingen hebben ook hun ‘onschuld’ verloren. Barcelona haalde Messi al op dertienjarige leeftijd naar Spanje om de medische kosten voor zijn groeistoornis te betalen. Engelse clubs struinen het continent af op zoek naar piepjonge toptalenten.

Globalisering in de jeugdopleiding is de volgende stap in de commercialisering van de sport. En dat betaalt zich zeker uit.