Kamerlid verder in het nauw door e-mails

Kamerlid Mariko Peters (GroenLinks) komt steeds verder in het nauw door beschuldigingen over belangenverstrengeling. Uit uitgelekte e-mails blijkt dat zij in 2005 een vriend heeft geholpen bij het verkrijgen van 38.000 euro subsidie. Enige tijd daarna maakte Peters bekend dat ze een intieme relatie had met de man, Robert Kluijver. Ten tijde van de aanvraag was hun relatie al meer dan zakelijk, blijkt uit e-mailverkeer tussen Peters en Kluijver. Inmiddels wonen de twee samen in Den Haag.

De culturele organisatie van de minnaar van Mariko Peters vroeg in 2005 subsidie aan bij het Prins Claus Fonds voor „theaterworkshops en de productie van Romeo and Juliet in Afghanistan”. Het fonds vroeg de ambassade in Kabul vervolgens om advies. Peters nam die taak, zo blijkt uit een e-mail die ze naar Kluijver stuurde, „graag” op zich. Eerder al had ze geschreven dat ze het „verrukkelijk” vond om van hem te horen. En: „Ik kan je vertellen dat ik eigenlijk de hele tijd wegdroom”.

De e-mails die de belangenverstrengeling aan het licht brengen, zijn verstrekt door de Spaanse ex-vrouw van Kluijver, met wie hij drie kinderen heeft. Zij heeft de e-mails al eerder aan Nederlandse journalisten gegeven, maar weekblad HP/DeTijd publiceerde er deze week voor het eerst fragmenten uit. Peters wil vooralsnog niet ingaan op de belangenverstrengeling.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt een ‘aanvullend feitenonderzoek’ in naar het handelen van het Kamerlid. Het ministerie wijst erop dat eind 2006 schriftelijke afspraken zijn gemaakt om mogelijke belangenverstrengeling tussen Peters en haar nieuwe vriend te voorkomen. Peters had haar relatie toen bij haar werkgever gemeld. Volgens het ministerie is destijds niet geconstateerd dat deze afspraken zijn geschonden.

Het nadere onderzoek wordt nu ingesteld, zo zegt een woordvoerder van het ministerie, „om vast te stellen of zich ook andere zaken hebben voorgedaan, zoals nu wordt beweerd, en zo ja, of ook in die gevallen maatregelen zijn getroffen om mogelijke belangenverstrengeling te voorkomen”.

In een reactie laat Mariko Peters weten de uitkomst van het onderzoek van Buitenlandse Zaken „met vertrouwen” tegemoet te zien. Ze verwelkomt de werkwijze van haar voormalige werkgever en wil er verder niets over kwijt.