John Hoyland overleden

Kunstenaar John Hoyland, een van de beste Britse abstracte schilders, is zondag overleden. Hij stierf op 76-jarige leeftijd aan complicaties na een hartoperatie die hij in 2008 onderging. Hoyland, geboren in 1934 in Sheffield, studeerde eind jaren vijftig aan de Royal Academy in Londen. Een bezoek aan de tentoonstelling New American Painting (1959) in de Tate Gallery deed hem besluiten louter abstract werk te maken voor zijn eindexamenpresentatie, wat op de conservatieve opleiding een grote schok teweegbracht.

Samen met schilders David Hockney en Bridget Riley nam Hoyland in 1964 deel aan de tentoonstelling The New Generation in de Londense Whitechapel Gallery. Tijdens een reis naar Amerika kwam hij in contact met New Yorkse abstracte schilders als Barnett Newman en Mark Rothko. Net als zij maakte Hoyland grootschalig werk, meestal in acrylverf, waar je je als kijker in kon verliezen, zoals eindeloze sterrenhemels of onderwaterwerelden. Ook Van Gogh en Gauguin waren met hun intense kleurgebruik inspiratiebronnen.

Voor een lezing in de Tate stelde Hoyland, een fervent reiziger, in de jaren tachtig een lijst op met zaken die zijn fantasie voedden: „snorkelen, uitzichten uit vliegtuigen, vulkanen, bergen, watervallen, gebarsten trottoirs, de kosmos in het menselijk lichaam”, maar ook: „dronkenschap, seks, muziek, het tropische licht en primitieve kunst.”