Is het gebruik van parabenen veilig?

Na het kopen van een pot crème waarop staat ‘zonder parabenen’ vraagt Inge Dil zich af: wat zijn parabenen? En zijn ze misschien kankerverwekkend?

Parabenen zijn chemische conserveringsmiddelen. Deze worden in bijna alle cosmeticaproducten als shampoo, crème of deodorant gebruikt. Het toevoegen parabenen is volgens de cosmetica-industrie nodig om de producten langer houdbaar te houden: cosmetica bederven snel omdat ze bijna allemaal op waterbasis zijn gemaakt. Parabenen doden of remmen de groei van bacteriën, schimmels of gisten.

„Het middel wordt al jaren gebruikt”, zegt hoogleraar dermatologie van de Rijksuniversiteit Groningen Pieter-Jan Coenraads. Toch is het conserveringsmiddel niet onomstreden. Uit onderzoek zou blijken dat er een relatie is met borstkanker. Op internet kun je waarschuwingen vinden over het gebruik ervan. Maar vanuit de officiële wetenschappelijke hoek worden deze onderzoeken als irrelevant of onjuist beschouwd en ook Coenraads ziet geen reden tot zorg: „Het is een goed en veilig middel”.

De Europese richtlijnen, waar alle producten op de Nederlandse markt aan moeten voldoen, bevestigen het oordeel van de hoogleraar. In een advies van de Europese Commissie staat dat ook zij geen gevaren ziet in het gebruik van parabenen.

Dat neemt niet weg dat sommige mensen bultjes of jeuk krijgen na het gebruik van producten met parabenen. „Een allergie kan altijd optreden”, vertelt Pieter van der Valk. Hij is dermatoloog in het Universitair Medisch Centrum in Nijmegen. Het lichaam maakt in sommige gevallen een afweerreactie aan na contact met een onschuldig middel, dat kan met allerlei middelen het geval zijn.

Maar als parabenen veilig zijn, vanwaar dan die onrust? „Met enige regelmaat krijgen we er ineens vragen over”, zegt een woordvoerder van KWF Kankerbestrijding. Volgens haar komt dit omdat veel onderzoek verkeerd wordt geïnterpreteerd. „Mensen kunnen risico’s niet goed inschatten. De hoeveelheid parabenen is zo miniem dat het onschadelijk is.’’

Voor de zekerheid dan maar toch parabenen-vrije producten kopen? Dermatoloog Van der Valk vind dat onzin: „Dan zit er een ander conserveermiddel in. Parabenen zijn het beste en veiligste.”

Belia Heilbron

    • Belia Heilbron