Interessante tijden

Gisteren vierde president Obama zijn vijftigste verjaardag. Ik zou graag van de gelegenheid gebruikmaken hem ook vanaf deze plek geluk te wensen.

Tevens wil ik hem graag feliciteren met het zwaarbevochten compromis over de staatsbegroting dat hij deze week heeft weten te bereiken en waarmee hij de Verenigde Staten en de wereld heeft gered van de ondergang, als we de experts en commentatoren mogen geloven. Om zijn schulden te kunnen afbetalen mag hij meer schulden maken. Ik ben geen econoom, maar volgens mij komt het daar kort gezegd op neer. En als het niet was gelukt om daarvoor toestemming te krijgen, dan zouden de markten de Verenigde Staten met huid en haar hebben verslonden waarna de hele wereldeconomie zou zijn ingestort.

Al met al is het te absurd voor woorden. Het lijkt alsof de markten een natuurverschijnsel zijn, waaraan wij weerloos zijn uitgeleverd. Maar het zijn mensen. Ze verdienen bakken met geld door te speculeren en daardoor complete soevereine staten failliet te laten gaan met rampzalige consequenties voor miljoenen burgers. Het is de hebzucht van handelaren die al deze problemen veroorzaakt. Als de markten zoveel schade aanrichten, lijkt mij het enige logische en moreel juiste antwoord om de markten te verbieden.

Wat we meemaken is niet het dreigende failliet van de Verenigde Staten of Griekenland, wat we meemaken is het geleidelijke failliet van een systeem. Het kapitalisme als zodanig is failliet.

En dan nog iets: de reden waarom het nog bijna was mislukt om de Verenigde Staten en de wereld te redden, was dat Obama wordt gegijzeld door een groepje populisten van de Tea Party, net zoals onze minister van Financiën in zijn onderhandelingen om de euro te redden bij voortduring wordt gegijzeld door de populisten van de PVV. Wanneer de traditionele politiek zelfs in acute noodgevallen niet meer in staat is om oplossingen te bieden, kunnen we niet anders dan concluderen dat de traditionele politiek niet meer voldoet.

Dit is het decennium waarin het kapitalisme ten onder gaat aan hebzucht en de democratie aan populisme. We leven in interessante tijden.

Dan wens ik u verder nog een prettige dag, meneer Obama.

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer