Het kost 18.000 euro, maar dan is deze vogel wel weer thuis

In this photo taken Tuesday June 21, 2011, an Emperor penguin is seen on Peka Peka Beach of the Kapiti Coast in New Zealand. Emperor penguins typically spend their entire lives in Antarctica and almost never make landfall near humans, with the last sighting in New Zealand being more than 44 years ago. (AP Photo/New Zealand Herald, Mark Mitchell) NEW ZEALAND OUT, AUSTRALIA OUT Op 20 juni was hij daar ineens, op Peka Peka Beach op Nieuw-Zeeland. Foto AP / Mark Mitchell

Binnenkort kan de beroemdste pinguïn ter wereld weer op huis aan. Op 20 juli stond de vogel, vernoemd naar de animatiefilm Happy Feet, ineens reddeloos op Peka Peka Beach op Nieuw-Zeeland.

Vijf operaties en een stevig ziekenhuisdieet verder, is het weer tijd voor het echte leven. En dan zonder pottenkijkers achter glazen ramen en webcams. Ondanks dat zijn maagje moest worden leeggepompt, omdat hij zand voor sneeuw aanzag, heeft het bezoek aan de grotemensenwereld de keizerspinguïn ook veel gebracht. Hij keert terug naar Antarctica met allemaal nieuwe vriendjes op Facebook, 682 volgers op Twitter en zijn eigen politieke partij. Happy Feets fans kunnen de thuisreis van hun held volgen via een GPS-zender, die de pinguïn op zijn rug draagt.

Happy Feet in de operatiekamer met duizenden fans achter een glazen wand:

Foto Reuters / Wellington ZooFoto Reuters / Wellington Zoo

NRC-redacteur Marcel Haenen verdiepte zich in de terugreis van de vogel:

“Happy Feet wordt per vrachtwagen met koelcel of per vliegtuig van de stad Wellington op het Noordereiland gebracht naar Invercargill, de meest zuidwestelijke stad van Nieuw-Zeeland. Daar neemt hij de boot naar subantarctische wateren en dan zwemt hij hopelijk naar kolonies van soortgenoten. Hij komt naar verwachting weer thuis in het voorjaar waar zijn soortgenoten bezig zullen zijn net uit het ei gekropen jonkies groot te brengen.

De totale transportkosten worden begroot op ruim 18.000 euro. De dierentuin heeft een fonds opgericht waar mensen geld kunnen doneren. Muzikant Don Wilson uit Paraparaumu uit Nieuw Zeeland heeft The ballad of Happy Feet gecomponeerd. Het lied is via iTunes te downloaden en de helft van de opbrengst gaat naar het pinguïnfonds.”

    • Marije Willems