Frans hof onderzoekt IMF-directeur Lagarde

Het Franse Gerechtshof van de Republiek begint een onderzoek naar IMF-directeur Christine Lagarde wegens mogelijke medeplichtigheid bij de verduistering van gemeenschapsgeld en machtsmisbruik toen zij minister van Economische Zaken en Financiën was. Onderwerp is haar rol in de schikking in 2008 in het geschil tussen de staatsbank Crédit Lyonnais en Bernard Tapie, zakenman, oud-minister en vriend van president Nicolas Sarkozy.

De grootste Franse oppositiepartij, de Parti Socialiste (PS), had aangedrongen op het onderzoek. Het Gerechtshof van de Republiek, dat alleen zaken behandelt waarbij ministers zijn betrokken, maakte gisteren na een vooronderzoek bekend dat besloten is tot een vervolgonderzoek. Volgens Jean-Marc Ayrault, fractieleider van de PS, „bevestigt dit het bestaan van anomalieën en ongeregeldheden in de behandeling van deze zaak”. Ook vindt hij de zaak „een illustratie van de verstrengeling van politieke, economische en financiële belangen die heerst aan de top van de staat sinds de verkiezing van Nicolas Sarkozy”.

Lagarde gaf in 2008 haar goedkeuring aan de betaling van 285 miljoen euro door Crédit Lyonnais aan Tapie, omdat de bank hem in de jaren negentig benadeeld zou hebben bij de verkoop van het sportmerk Adidas. Critici vermoeden dat Lagarde op aandringen van Sarkozy haar invloed heeft aangewend om te voorkomen dat het tot een openbare rechtszaak kwam. Zij vinden dat er hoe dan ook een rechtszaak had moeten komen omdat één partij een staatsbank is. Ook had Lagarde volgens hen de onpartijdigheid van een van de leden van de arbitragecommissie moeten betwijfelen.

Lagardes advocaat Yves Repiquet zei gisteren dat Lagarde zich geen zorgen maakt over het onderzoek en dat zelfs verwelkomt. „We zullen de zaak tot de bodem uitzoeken. Er zal geen twijfel meer bestaan”, aldus Repiquet.

Toen Lagarde zich in mei kandidaat stelde voor de opvolging van Dominique Strauss-Kahn, de gevallen IMF-topman en gedoodverfd presidentskandidaat namens de PS, heeft zij de mogelijkheid van het gerechtelijk onderzoek ter sprake gebracht. Dat bleek geen onoverkomelijk bezwaar. Gisteren verklaarde het IMF-bestuur er vertrouwen in te hebben dat Lagarde haar taken gewoon zal kunnen uitvoeren. Een anonieme IMF-functionaris noemde het besluit van het Gerechtshof echter „niet onverwacht maar nog altijd wel verontrustend”.

Na het seksschandaal in New York dat leidde tot het vertrek van Strauss-Kahn heeft het IMF zijn profieleisen voor de directeur aangescherpt. In Lagardes contract staat nu dat van haar „verwacht wordt de hoogste standaarden van ethisch gedrag in acht te nemen” en dat zij „ernaar zal streven om zelfs de schijn van onbehoorlijk gedrag te vermijden”.

Het onderzoek zal waarschijnlijk enkele maanden in beslag nemen. (AFP, AP, Reuters)