Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

Feyenoord klopt stadgenoot Excelsior in openingsduel Eredivisie

De eerste Eredivisie-wedstrijd van het seizoen. Duel tussen Jason Oost (midden), Kelvin Leerdam (links) en Jordy Clasie (rechts). Foto NRC Handelsblad / Bas Czerwinski

Feyenoord is het nieuwe voetbalseizoen vanavond goed begonnen. De Rotterdammers wonnen de openingswedstrijd van de Eredivisie 2011/2012, de stadsderby bij Excelsior, met 0-2.

De nota bene van Excelsior overgekomen Guyon Fernandez opende tien minuten na rust de score op Woudestein (0-1). Het tweede doelpunt kwam op naam van Excelsior-verdediger Leen van Steensel. Hij werkte de bal na 71 minuten in eigen doel (0-2).

In de eerste helft liet Excelsior Feyenoord komen en bleef zo redelijk gemakkelijk overeind. Een handvol kansen was er wel voor de ploeg uit Rotterdam-Zuid. Fer vond tweemaal doelman Wesley de Ruiter op zijn pad. Jerson Cabral was de keeper van Excelsior kwijt, maar schoot van twintig meter over en Sekou Cissé raakte met een van richting veranderde voorzet de paal.

Oud-speler Excelsior opent score voor Feyenoord

Na rust bleek de thuisploeg aanvallender plannen te hebben. Roland Alberg kreeg al in de tweede minuut na de thee een kans op de openingstreffer, maar schoot naast en drie minuten later moest Feyenoord-sluitpost Erwin Mulder ook aan de bak op een schot van Daan Bovenberg.

De aanvallende intenties van Excelsior bezorgden de bezoekers echter ook de nodige ruimte en in de 55e minuut was de 1-0 van Feyenoord een feit. Fernandez, vorig seizoen nog speler van Excelsior, scoorde bij zijn debuut in het eerste van Feyenoord de eerste goal van deze jaargang van de Eredivisie. De spits schoot van dichtbij raak na zwak uitverdedigen van de Kralingers.

Eigen goal Van Steensel doet Excelsior das om

Een kwartier later werd het lot van Excelsior bezegeld door een eigen doelpunt van Van Steensel. Cabral bereikte de achterlijn en gaf een voorzet die via de vingertoppen van doelman De Ruiter tegen Van Steensel aanviel en door de verdediger tot goal werd gepromoveerd.

In de slotfase bleven er, mede door foutjes van de Feyenoord-defensie, kansen voor beide ploegen, maar gescoord werd er niet meer. Excelsior-aanvaller Tim Vincken was met een kopbal op de lat nog het dichtste bij.

Eerste speelronde morgen verder, zondag de topclubs in actie

De eerste speelronde van de Eredivisie morgen verder met vier wedstrijden: Roda JC – FC Groningen, RKC – Heracles, SC Heerenveen – NEC en VVV – FC Utrecht. Zondag komen de topclubs in actie. AZ treft dan in Alkmaar PSV, De Graafschap ontvangt Ajax, ADO Den Haag speelt tegen Vitesse en FC Twente gaat op bezoek bij NAC.