FC Twente treft nu Portugese Benfica

FC Twente speelt in de laatste voorronde van de Champions League tegen het Portugese Benfica. De wedstrijden worden op 16-17 augustus en 23-24 augustus gespeeld. FC Twente speelt eerst huis. Dat heeft de loting in het Zwitserse Nyon vanmiddag bepaald.

Benfica won de Europa Cup voor landskampioenen – de voorloper van de Champions League – in 1961 en 1962. In 1988 was de club uit Lissabon verliezend finalist in hetzelfde Europese bekertoernooi tegen PSV.

Benfica, in het seizoen 2005-2006 getraind door Ronald Koeman, staat nu onder technische leiding van de Portugees Jorge Jesus. Voornaamste topspelers zijn de Argentijnen Pablo Aimar en Javier Saviola en de Paraguayaanse spits Oscar Cardozo. Benfica verloor zijn Portugese topspeler Fábio Coentrão deze zomer aan Real Madrid. De club heeft zich versterkt met de middenvelders Axel Witsel uit België en Nemanja Matic uit Servië en verdediger Ezequiel Garay uit Argentinië.

Benfica wordt de afgelopen decennia afgetroefd door de Portugese aartsrivaal FC Porto, de vroegere werkgever van de huidige Twente-trainer Co Adriaanse. Vorig seizoen won Porto de Europa League en werd Benfica in de halve finale uitgeschakeld door FC Braga. Benfica had in de kwartfinale wel PSV uitgeschakeld, na een 2-2 gelijkspel in Eindhoven en een 4-1 zege in Lissabon.

Bij winst op Benfica plaatst FC Twente zich voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Dat levert de club circa 10 miljoen euro aan startgeld op. Onderdeel van dit bedrag (vorig jaar circa 4 miljoen) zijn de televisiegelden voor de Nederlandse deelnemer(s). Die vloeien bij uitschakeling van FC Twente in de clubkas van concurrent Ajax, dat al zeker is van deelname aan het hoofdtoernooi van de Champions League.

Bij uitschakeling kan FC Twente dit najaar wel verder spelen in de groepsfase van de Europa League, een ‘troosttoernooi’ waarin je volgens Twente-voorzitter Joop Munsterman, „als club alleen maar geld op toelegt”.

FC Twente heeft zich twee keer eerder in de clubhistorie via de kwalificatieronde proberen te plaatsen voor de Champions League. Beide keren mislukte dat. Vorig seizoen was Twente als Nederlands kampioen direct geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. Onder de vorige trainer Michel Preud’Homme werd FC Twente toen derde in de poule, waarmee het kon instromen bij de laatste 32 in de Europa League.

De loting van de Europa League – met de Nederlandse clubs PSV en AZ – was bij het sluiten van deze krant nog niet bekend.