Europese beurzen eindigen in mineur na wispelturige handelsdag

Mensen lopen in de lobby van de Londense beurs, die vandaag met een fors verlies de dag afsloot. Foto Reuters / Suzanne Plunkett

De AEX heeft de handelsdag van vandaag weer in mineur afgesloten. De Amsterdamse beursindex verloor 1,5 procent en kwam met een slotstand van 296,35 punten ruim onder de 300 punten uit. Ook elders in Europa verloren de beurzen weer.

De handelsdag op de AEX was een wispelturige: vanochtend opende de Amsterdamse beurs fors lager door de grote verliezen op Wall Street van gisteravond. Halverwege de dag was de stemming nog steeds nog niet best, maar na de goede opening van Wall Street veerde de AEX wat op. Aan het eind van de middag zakte de index echter weer weg.

De Londense beurs verloor een stuk meer dan de AEX en sloot uiteindelijk 2,71 procent lager op 5246 punten. Dat is de laagste stand voor de FTSE100 sinds augustus vorig jaar. De Duitse beurs in Frankfurt gaf ook terrein prijs: de XETRA-DAX sloot 2,78 procent lager op 6.236,16 punten. De CAC-40 in Parijs deed het ietsje beter, maar liet ook een verlies noteren: de Franse beurs verloor 1,26 procent en kwam uit op het laagste niveau sinds juli 2009.

Onze financieel redacteur Melle Garschagen typeert de handelsdag van vandaag als een “kabbelende, afwachtende” dag:

“Er was sprake van herstel na de Amerikaanse banencijfers, die veel beter waren dan verwacht. Dat herstel heeft welgeteld een uur en twintig minuten geduurd. Beleggers dachten: het is een goed cijfer, maar wat is er nu eigenlijk wezenlijk veranderd? Het was geen dag van echte koersdalingen, maar meer een kabbelende, afwachtende dag.”

De negatieve stemming op de Europese beurzen is ook deels een gevolg van de koersval die de Dow Jones gisteravond maakte. De belangrijkste Amerikaanse beursindex leed toen het grootste verlies sinds oktober 2008 en verloor meer dan 500 punten. Even na zes uur Nederlandse tijd stond de Dow opnieuw in de min: ruim één procent.

    • Pim van den Dool