Eurocommissaris Rehn zinspeelt op verhoging capaciteit noodfonds

EU commissioner Economic and Monetary Affairs Olli Rehn gives a press conference on July 5, 2011 on ongoing developments in the eurozone at the EU Headquarters in Brussels. The EU is working "night and day" to finesse details of a plan to stem contagion of the euro debt crisis agreed by the 17 nations sharing the currency, Economic Commissioner Olli Rehn said. AFP PHOTO GEORGES GOBET Rehn: financiële markten reageren niet zoals gehoopt op akoord steunplan Griekenland. Foto AFP / Georges Gobet

De eurozone moet klaar staan om het Europese noodfonds te versterken. Dat zei de eurocommissaris voor Economische zaken Olli Rehn zojuist in een persconferentie. Daarmee zinspeelt Rehn op verhoging van de capaciteit van het noodfonds om te voorkomen dat Italië het volgende slachtoffer van de Europese schuldencrisis wordt.

De huidige onrust op de financiële markten is “onbegrijpelijk”, aldus Rehn. De fundamenten van de economieën in de eurozone rechtvaardigen de hogere rentes die beleggers eisen om geld te lenen niet, zei hij.

‘Reactie financiële markten op Grieks steunplan niet zoals gehoopt’

Rehn erkent dat de reactie van beleggers op het akkoord dat de regeringsleiders in de eurozone op 21 juli sloten niet is zoals werd gehoopt. Er werd afgesproken om Griekenland van nieuwe steun te voorzien en het tijdelijke noodfonds, het EFSF, te voorzien van de mogelijkheid om in te grijpen op de obligatiemarkten.

Rehn:

“Hoewel de overeenkomst van 21 juli een mijlpaal is in hoe we omgaan met de schuldencrisis, hebben we het moeilijk om dit aan de markt te communiceren.”

‘Samenwerking tussen G7 en G20 cruciaal’

De samenwerking tussen de G7, de ministers van Financiën van de leidende industrielanden, en de G20-landen is van cruciaal belang voor het oplossen van de schuldencrisis in het eurogebied, zo zei Rehn.

“De huidige crisis treft niet alleen Europa, maar is zo groot dat het wereldwijde impact heeft. Daarom is een mondiale oplossing nodig, waarbij de internationale coördinatie tussen de G7 en G20 cruciaal is.”

Enkele oorzaken voor deze spanningen hebben betrekking op ontwikkelingen buiten het eurogebied. Het beleggerssentiment is negatief beïnvloed door de impact van de onderhandelingen over verhoging van het schuldenplafond in de Verenigde Staten en door de recente data die wijzen op een ‘soft patch’ [tijdelijk geen economische groei] in de mondiale economie.” - Olli Rehn

Rehn onderbrak zijn vakantie na overleg met José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, en keerde terug naar Brussel.

    • Marije Willems