Eredivisie begint - wie wordt kampioen? Ajax favoriet bij kenners

Het nieuwe seizoen in de Eredivisie begint vanavond om acht uur in Rotterdam met de stadsderby tussen Excelsior en Feyenoord op Woudestein. Wie wordt dit seizoen kampioen? Kenners tippen in NRC Handelsblad Ajax.

NRC-medewerker Shari Kiljan sprak met vijf voetbalkenners over de kansen van de topclubs.

Aad de Mos, ex-speler ADO en ex-trainer Ajax, PSV, Sparta, Vitesse:

“Ajax gaat de titel prolongeren. Vorig seizoen hebben ze met jonge spelers die drempel genomen om eindelijk kampioen te worden. De aankopen gaan voor verbetering zorgen. De Graafschap krijgt het lastig omdat ze veel goede spelers zijn kwijtgeraakt. RKC krijgt het zwaar omdat het verschil tussen de eerste divisie en de eredivisie erg groot is. Ook Excelsior zal tot de laatste dag moeten strijden. Verder denk ik dat ADO lager eindigt dan vorig seizoen, omdat ze een aantal spelers kwijt zijn. Feyenoord zal positief verrassen. Ze zullen hoger eindigen dan afgelopen jaar, maar ook beter spelen.”

Foppe de Haan, oud-trainer Heerenveen, Jong Oranje en Ajax Cape Town, nu bondscoach van eilandstaatje Tuvalu:

“Ajax wordt weer kampioen. Met de aankopen die ze gedaan hebben, zijn ze eerder beter dan slechter geworden. De variatie is groter. Frank de Boer begint aan zijn eerste volledige seizoen. Hij kan nu dus echt zijn eigen draai aan het team geven. Excelsior krijgt het het zwaarst. Een aantal spelers is vertrokken en ze zijn trainer Alex Pastoor kwijtgeraakt. Niet dat de nieuwe trainer [John Lammers] niet goed is, maar het kost tijd aan een trainer te wennen en weer op gang te komen. Ik hoop en denk dat Feyenoord de verrassing van het seizoen gaat worden.”

Henk Kesler, ex-voorzitter en ex-directeur betaald voetbal van de KNVB:

“Ik denk dat PSV kampioen wordt. Het team is goed versterkt en het wordt wel weer eens tijd. En ze zijn van een aantal financiële problemen af en kunnen ze zich voor honderd procent richten op de titel. Ik denk dat Ajax tweede wordt en Twente derde. RKC, Excelsior en VVV krijgen het lastig. RKC heeft de minste kansen, door de kleine begroting.”

Danny Hesp, ex-speler Ajax, NEC en RBC, voorzitter Vereniging van Contractspelers (VVCS):

“Ik verwacht dat Ajax wederom kampioen zal worden. Ik denk dat het team zal ‘door ontwikkelen’ met De Boer aan het roer. Ze worden gevolgd door PSV, FC Twente en AZ. Twente zou met Co Adriaanse sterker kunnen worden. AZ heb ik al een paar keer zien spelen en ik denk dat zij het ook goed gaan doen. PSV is er wat mij betreft niet op vooruit gegaan maar ze zullen wel meekunnen komen met de top. RKC Waalwijk is de voornaamste degradatiekandidaat.”

Nol de Ruiter, oud-speler DOS, assistent-bondscoach EK 1988, ex-trainer en nu scout van FC Utrecht:

“Ajax wordt kampioen. Ten eerste hebben ze een uitstekende technische staf en ten tweede lopen daar heel goede voetballers rond. Onderin gaat vooral VVV het moeilijk krijgen. Vorig seizoen was het al zwaar en nu zijn ze ook nog eens een spits kwijt die er af en toe wel iets inschoot.”

Na de openingswedstrijd Excelsior - Feyenoord van vanavond gaat de eerste speelronde van de Eredivisie morgen verder met vier wedstrijden: Roda JC - FC Groningen, RKC - Heracles, SC Heerenveen - NEC en VVV - FC Utrecht. Zondag komen de topclubs in actie. AZ treft dan in Alkmaar PSV, De Graafschap ontvangt Ajax, ADO Den Haag speelt tegen Vitesse en FC Twente gaat op bezoek bij NAC.

    • Pim van den Dool