‘Een knagend geweten is de uitzondering’

In de zomerserie interviews met schrijvers deze week Gustaaf Peek over zijn Amerikaanse droom, geweld in boeken en het belang van literatuur, want ‘wie leest, leeft beter.’ Gustaaf Peek (36) won dit jaar met Ik was Amerika, een in uitgebeend proza geschreven roman over de vriendschap tussen een Nederlandse nazi en een zwarte Texaan, de BNG

Gustaaf Peek (foto Katrijn van Giel) In de zomerserie interviews met schrijvers deze week Gustaaf Peek over zijn Amerikaanse droom, geweld in boeken en het belang van literatuur, want ‘wie leest, leeft beter.’

Gustaaf Peek (36) won dit jaar met Ik was Amerika, een in uitgebeend proza geschreven roman over de vriendschap tussen een Nederlandse nazi en een zwarte Texaan, de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Hij had die 15.000 euro al kunnen krijgen voor zijn tweede roman Dover, waarin hij zich had bewezen als een geëngageerd auteur die niet over zijn eigen leven maar over de grote wereld schrijft. Een gesprek met een streng stilist die zich sterk maakt voor meer plot en avontuur in romans. En die zich ergert aan clichématige pessimisten: “Het goede dat leeft in The Heart of Darkness- dat is het echte menselijke mysterie. Mensen zijn beesten? Snurk! Ga liever op zoek naar het onverwachte moment van liefde.

Het volledige interview kunt u hier lezen.