Een jaar later

Een jaar na de overstromingen in Pakistan is fotograaf Adrees Latif teruggegaan naar het getroffen gebied Punjab. Hij zocht de mensen die hij destijds fotografeerde op en portretteerde hen op dezelfde plek als toen. De bovenste foto, van slachtoffers van de overstroming, stond destijds in nrc.next.

Aan de voedselhelikopter hangen onder anderen de 12-jarige Mohammed Farhan en de 64-jarige Allah Dita die een jaar later samen op de onderste foto zijn afgebeeld met op de achtergrond dorpsbewoners.

Dita was destijds achtergebleven om op zijn huis te letten terwijl zijn vijf kinderen het overstroomde gebied waren ontvlucht. Hij heeft zich, zoals op de foto te zien, vastgeklampt aan de helikopter en zich omhooggetrokken.

De overstromingen kostten destijds tweeduizend mensen het leven en elf miljoen mensen raakten hun huis kwijt. Het herstel verloopt moeizaam. Het land worstelt nog steeds met schade aan wegen, irrigatiesystemen en huizen en is bovendien niet voorbereid op nieuwe rampen. Het regenseizoen is weer op komst.