Een jaar later

Daya Chokha Gharbi. Een jaar na de overstromingen in Pakistan is fotograaf Andrees Latif teruggegaan naar het getroffen gebied Punjab. Hij zocht de mensen die hij destijds fotografeerde op en portretteerde hen op dezelfde plek als toen. De bovenste foto, van slachtoffers van de overstroming, stond destijds in nrc.next. Aan de voedselhelikopter hangen onder anderen de 12-jarige Mohammed Farhan en de 64-jarige Allah Dita die een jaar later samen op de onderste foto zijn afgebeeld met op de achtergrond dorpsbewoners. Dita was destijds achtergbleven om op zijn huis te letten terwijl zijn vijf kinderen het overstroomde gebied waren ontvlucht. Hij heeft zich, zoals op de foto te zien, vastgeklampt aan de helikopter en zich omhooggetrokken. De overstromingen kostten destijds tweeduizend mensen het leven en elf miljoen mensen raakten hun huis kwijt. Het herstel verloopt moeizaam. Het land worstelt nog steeds met schade aan wegen, irrigatiesystemen en huizen en is bovendien niet voorbereid op nieuwe rampen. Het regenseizoen is weer op komst. A combination photograph shows (top) marooned flood victims, including boy Mohammed Farhan, aged about 12, and Allah Dita, aged about 64, as they look to escape by grabbing onto the side bars of a hovering army helicopter which arrived to the village of Daya Chokha Gharbi to distribute cooked chick peas and rice to flood victims in Kot Adu located in southern Punjab's Muzaffargarh district on August 7, 2010; and (bottom) Farhan and Dita, nearly one year later, pose for a portrait with residents from the same village in the same location, July 29, 2011. "All I was thinking was to save my life. To get out, " said Dita, when asked what he was thinking while holding onto the side bars one year earlier. Dita, who had stayed behind to look after his house and livestock, managed to be pulled up into the helicopter and was reunited with his five children who had left the flooded village a few days earlier. Last year's floods killed 2,000, left 11 million homeless and affected the lives of another 7 million. Pakistan is still struggling to recover from $10 billion in damages to infrastructure, irrigation systems, bridges, houses and roads. REUTERS/Adrees Latif (PAKISTAN - Tags: DISASTER ENVIRONMENT TRANSPORT) REUTERS

Een jaar na de overstromingen in Pakistan is fotograaf Adrees Latif teruggegaan naar het getroffen gebied Punjab. Hij zocht de mensen die hij destijds fotografeerde op en portretteerde hen op dezelfde plek als toen. De bovenste foto, van slachtoffers van de overstroming, stond destijds in nrc.next.

Aan de voedselhelikopter hangen onder anderen de 12-jarige Mohammed Farhan en de 64-jarige Allah Dita die een jaar later samen op de onderste foto zijn afgebeeld met op de achtergrond dorpsbewoners.

Dita was destijds achtergebleven om op zijn huis te letten terwijl zijn vijf kinderen het overstroomde gebied waren ontvlucht. Hij heeft zich, zoals op de foto te zien, vastgeklampt aan de helikopter en zich omhooggetrokken.

De overstromingen kostten destijds tweeduizend mensen het leven en elf miljoen mensen raakten hun huis kwijt. Het herstel verloopt moeizaam. Het land worstelt nog steeds met schade aan wegen, irrigatiesystemen en huizen en is bovendien niet voorbereid op nieuwe rampen. Het regenseizoen is weer op komst.