Een grote ballonblazerij van cijfers en woorden

Cover van het boek Rock € Roll : Economie voor en door leken verklaard van A.H.J. Dautzenberg

A.H.J. Dautzenberg: Rock € Roll Economie voor en door leken verklaard. Contact, 96 blz. € 7,50 *

Dit voorjaar veroorzaakte A.H.J Dautzenberg een relletje doordat een serie interviews van hem in de VPRO-gids met Lemmy Kilmister, voorganger van de legendarische hardrockgroep Motörhead, geheel gefingeerd bleek te zijn. Jammer, want de interviews gingen over de Europese financiële crisis. Economie bleek ‘na heavy metal en het verzamelen van nazi-memorabilia’ volgens Dautzenberg de derde passie te zijn van de 65-jarige hardrocker, die landen financieel met elkaar vergelijkt door de prijzen van hoerenbezoek naast elkaar te leggen en een correlatie constateerde ‘tussen de volatiliteit van de Europese markten en het tourschema van Amerikaanse bands’.

Jammer dat Dautzenberg het interview geheel uit zijn dikke duim had gezogen. Zelf vond hij dat kennelijk ook, want nu brengt hij Rock € Roll uit, een boekje met interviews met lingeriekoningin Marlies Dekkers, commando Ronnie Brunswijk, Inger Nilsson (ze speelde Pippi Langkous) en voetballer Ronald de Boer.

Dautzenberg ‘interviewde’ zijn gesprekspartners en gaat baldadig te keer, zoals in het gesprek met beleggingsgoeroe Ronald de Boer (‘In de spits: olie. Opvallender zijn de flanken: rijst en tarwe’). Brunswijk stelt Suriname voor als een groen paradijs; armoede verkleint immers de CO2-impact en is een stuk milieuvriendelijker dan rijkdom. ‘Ook leggen we voortdurend ecologische verbindingszones aan in de steden,’ aldus Brunswijk, ‘een lint van groen’.

Nu ja, zoals Marlies Dekkers zelf al zegt: ‘misschien is de tijd er rijp voor de zakenwereld volop te ironiseren’. Daar heeft Marlies volop gelijk in, maar Dautzenberg weet helaas geen maat te houden en vaak worden de interviews flauw. Dat met Nilsson, het meisje dat ooit een bodemloze kist met goudstukken tot haar beschikking had en nu belegt in staatsobligaties, is ronduit saai (zoals Dautzenberg zelf ook schrijft). Ook nam hij niet de moeite een vervolg- interview met Kilmister te maken, zodat niet Griekenland, maar Ierland nog de nagel aan de doodskist van de euro is en het Europees noodfonds buiten beschouwing blijft.

De enige waarheid van dit boekje is de ondertitel: ‘economie voor en door leken verklaard’. Dautzenberg is er allerminst op uit om begrippen te verklaren. Tekst is bij hem: pose, hij is er op uit te laten zien dat economie één grote ballonnenblazerij van cijfers en woorden is. Iedereen probeert zijn eigen positie zo mooi mogelijk voor te stellen, zijn eigen koers op te blazen zodat de rest erin trapt. Daarmee gaat dit boekje behalve over economie ook over de dolgedraaide mediacultuur waarin die economie doldraait. En van die mediacultuur is dit boekje een exponent. Want dit uit de lucht gegrepen geouwehoer is op de markt en u betaalt ervoor.

Maartje Somers

    • Maartje Somers