‘ECB wil staatsobligaties Italië kopen bij snelle hervormingen’

Het hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank in Frankfurt. Foto Reuters / Ralph Orlowski

De Europese Centrale Bank is bereid Italiaanse staatsobligaties op te kopen als de regering van premier Berlusconi haast maakt met het doorvoeren van geloofwaardige hervormingen. Dat zeiden bronnen rond de centrale bank vanavond tegen persbureau Reuters.

Update 20.10u: Berlusconi heeft zijn persconferentie inmiddels gehouden en inderdaad snellere hervormingen aangekondigd.

Volgens de bronnen is de ECB bereid tot het opkopen van staatsobligaties van Italië “heel snel” extra structurele hervormingen aankondigt en doorvoert. Het opkopen van de obligaties is volgens één van de bronnen op dit moment de enige manier zijn om de onrustige financiële markten in toom te houden.

Als de ECB daadwerkelijk besluit tot het opkopen van Italiaanse staatsobligaties laat de centrale bank zien dat ze “echt bereid is de crisis te bestrijden”, zegt onze financieel directeur Melle Garschagen:

“Het zou voor het eerst zijn dat de ECB op grote schaal staatsobligaties van een grote Europese economie gaat opkopen. Griekenland had een relatief hoge schuld, maar in absolute zin is die vrij klein, dus heeft het land niet zo veel obligaties uitstaan. Italië heeft een enorme schuld, ook in absolute zin, en heeft dus veel meer obligaties uitgegeven. Met het opkopen haalt de ECB ze uit de markt, waardoor de rente op de Italiaanse obligaties daalt en Italië weer goedkoper geld kan lenen. Het is een tijdelijk lapmiddel, maar het op grote schaal opkopen van de obligaties is wel een grote stap.”

Het kantoor van Berlusconi maakte eerder vandaag bekend dat de premier om zeven uur Nederlandse tijd een persconferentie zou houden met zijn minister van Financiën Tremonti, maar die was even voor half acht nog niet begonnen. Ook was niet duidelijk of de persconferentie bedoeld is voor de aankondiging van nieuwe hervormingen.

Naast Italië zou de ECB ook bereid zijn om staatsobligaties van Spanje, een ander probleemland, op te kopen. Ook in het geval van Spanje zou de centrale bank snelle structurele hervormingen eisen van de regering-Zapatero. De Spaanse premier sprak eerder vandaag met Berlusconi en EU-voorzitter Van Rompuy over de onrust op de financiële markten.

    • Pim van den Dool