Dow Jones wint halve procent na harde val van gisteren

De Amerikaanse beurzen lieten vandaag een gemengd beeld zien: de Dow Jones steeg, maar de Nasdaq verloor opnieuw terrein. Foto Reuters

De Dow Jones heeft de handelsdag van vandaag positief afgesloten. De belangrijkste Amerikaanse beursindex sloot vanavond ruim een halve procent hoger op 11.443,9 punten.

De Dow steeg precies 0,53 procent, maar de Nasdaq verloor wel terrein. De technologiebeurs moest bijna een procent inleveren en sloot 0,93 procent lager op 2.533,24 punten. De S&P500 daalde heel licht (0,06 procent) en kwam uit op 1.199,37 punten.

Over de hele week gezien was het een bijzonder slechte week voor de Amerikaanse beurzen. De Dow verloor in vijf dagen bijna zes procent, de Nasdaq ruim acht procent en de S&P500 meer dan zeven procent. Voor de Amerikaanse beurzen was het dankzij deze cijfers de slechtste week in twee jaar tijd. Gisteravond nog noteerde de Dow Jones het grootste verlies sinds oktober 2008.

De koersen op Wall Street waren de hele dag in beweging. De Amerikaanse beurzen openden vanmiddag om half vier met winst door meevallende Amerikaanse banencijfers. Later zakte de koersen weer weg, waarna ze weer een stijgende lijn lieten zien toen het gerucht ging dat de ECB bereid is Italiaanse staatsobligaties op te kopen bij nieuwe bezuinigingen van de regering-Berlusconi. De Italiaanse premier kondigde die later vanavond aan.

De belangrijke Europese beurzen eindigden eerder vandaag allemaal in het rood. De Londense beurs verloor 2,71 procent, de Duitse beurs 2,78 procent en de beurs in Parijs 1,26 procent. De AEX-index dook onder de 300 punten en sloot na een verlies van 1,5 procent op 296,35 punten.

    • Pim van den Dool