Documentaire over vergeten opstand Bahrein: ‘Shouting in the dark’

Het wereldnieuws wordt beheersd door Syrië en Libië, maar we horen al tijden niets meer over Bahrein. Terwijl daar in februari ook een volksopstand begon die hard werd neergeslagen. Al Jazeera maakte er een lange, mooie documentaire over.

Reden voor de protesten in Bahrein, dat door een koningshuis van de sunnitische minderheid wordt geregeerd, was de onderdrukking van de shi’itische meerderheid in het staatje in de Perzische Golf. Al Jazeera legt op zijn YouTube-account uit waarom het een lange documentaire over de neergeslagen opstand maakte:

“Bahrein, waar de bevolking die vocht voor zijn democratische rechten de barrières van angst doorbrak, om zich vervolgens alleen en teneergeslagen te voelen. Dit is hun verhaal en Al Jazeera is hun getuige - wij zijn de enige tv-journalisten die hun verhaal bleven volgen, van de hoop tot het bloedbad dat volgde.”

Al Jazeera sluit de introductie van de documentaire met de volgende krachtige woorden af: “Dit is de Arabische revolutie die gebroken werd door de Arabieren, genegeerd werd door het Westen en vergeten werd door de wereld.”

    • Pim van den Dool