Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Dit is geen nieuwe Lehman

De beduusde werknemers van Lehman Brothers die met een kartonnen doos vol persoonlijke bezittingen het pand van de eens vermaarde zakenbank uitlopen. Voor menig belegger is dat het ultieme schrikbeeld. De ondergang van Lehman Brothers in september 2008 resulteerde in een financiële crisis die de hele wereld pijn heeft gedaan.

Juist door de val van Lehman Brothers zal de huidige crisis geen Lehman-moment zijn. Toezichthouders, ministers en bankiers zijn een ervaring rijker. Een beursval hoeft geen crisis te zijn. Het is pas een crisis als banken niet meer aan elkaar durven te lenen en als spaarders hun geld opeisen. Zo ver is het nog lang niet, maar geen ambtenaar of politicus die de val van een Europese bankgigant als Santander of UniCredit op zijn of haar cv wil hebben staan. De ECB, de Europese Commissie en ministers van Financiën werken nog steeds in crisismodus en zullen bijzonder alert zijn op bedreigingen voor het financiële systeem.

Het is ook een van de belangrijkste lessen van Europese integratie. De oplossingen van Europese politici verdienen zelden de schoonheidsprijs en komen zelden soepel tot stand, maar ze komen te elfder ure wel rond. De Europese politici hebben aangetoond ultieme deadlinewerkers te zijn. Er zijn de afgelopen anderhalf jaar genoeg proefballonnetjes opgelaten om snel tot hervormingen te komen die financiële markten wel kunnen bekoren. Griekenland tijdelijk uit de euro. Gezamenlijke Europese obligaties waarbij de rijke landen opdraaien voor de kosten van de zwakke landen. Een machtig Europees ministerie van Financiën. De ideeën zijn er en de regeringsleiders kunnen binnen een paar uur worden ingevlogen van hun vakantieadres voor de ultieme noodtop.

Het economisch herstel in de VS en Europa neemt geen Aziatische proporties aan, toch staan bedrijven er niet slecht voor. Omzetten en winsten zijn de afgelopen twee jaar keurig hersteld. De economische groei in China, Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika vlakt wellicht iets af, maar blijft goed genoeg voor Europese en Amerikaanse multinationals om ervan te profiteren. Het bedrijfsleven, het fundament van de economie, kan een stootje dus wel hebben.