Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Deze ruimtesonde is sinds gisteravond op weg naar… Jupiter

De sonde Juno werd vanavond met behulp van een Atlast 5-raket succesvol gelanceerd in Florida. Foto AFP / Bruce Weaver

De NASA heeft gisteravond vanaf Cape Canaveral in Florida een sonde de ruimte ingestuurd waarmee de planeet Jupiter onderzocht gaat worden. De sonde bereikt Jupiter naar verwachting over vijf jaar.

De sonde, Juno genaamd, wordt voortgedreven door drie enorme zonnepanelen. Vorige ruimtesondes hadden een kleine kernreactor aan boord, die de benodigde energie leverde. Juno is de eerste die zo’n verre reis op zonne-energie maakt.

Jupiter is de oudste planeet in ons zonnestelsel. Astronomen hopen te ontdekken hoe dergelijke grote planeten ontstaan door de elementen waaruit deze gasreus bestaat te analyseren. Eenmaal bij Jupiter aangekomen cirkelt Juno een jaar lang om de planeet heen. Kijk hieronder de lancering van de sonde terug.