De nieuwe Spider-Man is half-latino, half-zwart

The new Spider-Man for the Obama-age -- a half-black, half-Latino nerd named Miles Morales, as unveiled by Marvel Comics, is shown in this handout image released to Reuters on August 3, 2011. The new Spidey, who lives in Brooklyn, was revealed in Marvel Comics' Ultimate Fallout Issue 4. He replaces longtime comic-book favorite Peter Parker, who was white, hailed from Queens and was killed in Ultimate Spider-Man Issue 160 in June. REUTERS/Marvel Comics/Handout (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA IMAGES OF THE DAY SOCIETY) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS Reuters

De nieuwe Spider-Man heet Miles Morales en is half-latino en half-zwart. Dat heeft de Amerikaanse stripuitgeverij Marvel Comics gisteren bekend gemaakt in de nieuwe uitgave Ultimate Fallout. De nieuwe stripsuperheld vervangt de oude Spider-Man, die afgelopen juni in het blad Ultimate Spider-Man om het leven kwam.

Die oude Spider-Man, een misdaadbestrijder die als een spin muren en gebouwen kan beklimmen, heette Peter Parker en was blank. Hij was een wees, aldus het oude verhaal, en woonde in de New Yorkse wijk Queens.

De nieuwe, gekleurde Spider-Man Miles Morales woont in het kleurrijkere Brooklyn, met zijn zwarte moeder en zijn latino vader.

„We wilden met deze nieuwe Spider-Man een statement over de 21-ste eeuw maken”, zegt de hoofdredacteur van Marvel Axel Alonso. „Ik heb zelf een gemengde achtergrond; mijn moeder komt uit Engeland en mijn vader uit Mexico. En ik weet dus óók hoe het is om met die gemengde achtergrond op te groeien. Toen Barack Obama president werd, moest ik huilen. Deels omdat hij Afro-Amerikaans is, maar vooral omdat hij óók een gemengde achtergrond heeft (Obama’s moeder was een blanke Amerikaanse). En met hem steeds meer Amerikaanse kinderen. Het pleit voor onze rijke diverse culturele achtergrond.”

Net zoals Peter Parker is Miles Morales een nerdy jongen afkomstig uit de arbeidersklasse, die aan de uiterste rand van de stad New York woont. Maar anders dan de oude Spider-Man heeft deze nieuwe zijn beide ouders nog, en dat maakt hem volgens Alonso „een van de herkenbaarste superhelden op de planeet”.

Voor de vaste Spider-Manfan is Miles Morales nog steeds herkenbaar aan zijn strakke rood-blauwe pak. „Maar als hij zijn masker afzet, ziet hij er heel anders uit en zal hij ook allerlei nieuwe lezers aanspreken – wat voor kleur, achtergrond of geloof ze ook hebben.”

De vernieuwing van Spider-Man komt op het moment dat de stripheld een positieve impuls goed kan gebruiken. Niet alleen is de oude, ooit ontworpen door striptekenaar Stan Lee in 1962, net omgekomen. Ook was de eerste Broadway-musical over de stripheld, Spider-Man: Turn Off the Dark begin dit jaar, met tekst en muziek van U2-zanger Bono, een van de duurste flops uit de musicalgeschiedenis. (Reuters)