Crisissfeer helemaal terug in de eurozone

Barroso van de Europese Commissie riep eurozoneleiders op het steunfonds uit te breiden. Volgens hem is het een belangrijk signaal dat het EFSF genoeg geld heeft om ook grote landen te kunnen helpen.

De Europese Centrale Bank gaat voor het eerst sinds maart weer staatsobligaties van probleemlanden opkopen om de crisissfeer op de financiële markten te dempen. Dat heeft ECB-president Jean-Claude Trichet gisteren bekendgemaakt op de persconferentie na afloop van de bestuursvergadering van de ECB.

Volgens handelaren liet de ECB Portugese en Ierse staatsobligaties opkopen. Trichet zei dat er geen sprake is van een koerswijziging, ook al hield de ECB zich de laatste vijf maanden afzijdig. „Ik heb nooit gezegd dat het obligatieprogramma in slaapstand stond”, aldus de 73-jarige Fransman. Vanaf mei vorig jaar kocht de ECB in totaal 76,5 miljard euro aan obligaties van Europese probleemlanden.

Twee weken geleden kwamen de regeringsleiders van de eurozone tot een akkoord over nieuwe steun aan Griekenland en nieuwe bevoegdheden voor het steunfonds EFSF. Dat akkoord moest de crisis in ieder geval tot september bezweren. Nu wordt duidelijk dat de leiders daar niet in zijn geslaagd. De afgelopen dagen stonden vooral de Spaanse en Italiaanse rentes zwaar onder druk, evenals de koersen van Spaanse en Italiaanse banken.

President Barroso van de Europese Commissie riep gisteren eurozone-leiders op het steunfonds uit te breiden. Volgens Barroso is het een belangrijk signaal voor de markten dat het EFSF genoeg geld heeft om ook grote landen als Spanje en Italië te kunnen helpen. Op dit moment is het EFSF in staat 440 miljard euro te lenen. Als de steunoperaties aan Ierland, Portugal en de aanstaande steun aan Griekenland worden meegerekend beschikt het EFSF nog over minder dan 300 miljard euro. (NRC)