Chipshol mag weer nieuwe getuigen horen

Het bedrijf Chipshol mag opnieuw een aantal getuigen horen over de omstreden wissel van Haarlemse rechters in een procedure tussen Chipshol en luchthaven Schiphol. Dat heeft de rechter-commissaris deze week besloten. Het gaat om zeven getuigen onder wie secretaris-generaal Joris Demmink van het ministerie van Justitie en vice-president van de Haarlemse rechtbank Joris Udo de Haes.

Vader en zoon Jan en Peter Poot van Chipshol proberen met de getuigenverhoren te achterhalen waarom in 2007 drie Haarlemse rechters plotseling werden vervangen in hun procedure tegen Schiphol. De rechtbank had toen al bepaald dat Schiphol aan Chipshol een schadevergoeding moest betalen wegens tegenwerking, alleen de hoogte moest nog bepaald worden. De rechters die de zaak al jaren behandelden werden plotseling vervangen, waarna nieuwe rechters volgens Chipshol een veel te laag schadebedrag toekenden.

Chipshol is een bedrijf met grond rond de luchthaven Schiphol. Door een rechterlijke beslissing in 1996 raakten ze een groot deel van de grond kwijt. Chipshol zegt dat het daarna jarenlang werd tegengewerkt door onder meer de Staat en Schiphol bij het ontwikkelen van de grond die ze nog wel in bezit hadden. Daarover voert Chipshol slepende juridische procedures.