China dringt aan op wereldwijde coördinatie schuldencrisis

A man walks past a panel outside a bank displays the half-day close of the Hang Seng Index in Hong Kong August 5, 2011.The sharpest selloff on Wall Street in two years is set to push Hong Kong's benchmark down for a fourth straight day to its lowest level this year as investors dump equities on fears of a worsening crisis in Europe and stalling global economic growth. REUTERS/Tyrone Siu (CHINA - Tags: BUSINESS) Een man kijkt naar de cijfers van de Hang Seng Index in Hong Kong, die in de middag op verlies staat door de totale uitverkoop op Wall Street. Foto Reuters / Tyrone Siu

Wereldwijd moeten landen ingrijpen om de steeds groter wordende risico’s door de financiële schuldencrisis in de Verenigde Staten en Europa aan te pakken. Dat zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Yang Jiechi vandaag, terwijl er paniek heerst op de financiële markten.

Yang, die op bezoek is in Polen, zei dat de risico’s op uitstaande leningen in de VS aan het escaleren zijn en riep Washington op om “verantwoord” monetair beleid door te voeren en investeringen van andere landen in de dollar te beschermen.

Yang:

“Europa’s soevereine schuldproblemen zijn nog in ontwikkeling en het Amerikaanse risico op faillissement is aan het escaleren.

Alle landen moeten de communicatie en coördinatie intensiveren, hervormingen in het mondiale financiële systeem doorvoeren en het bestuur van de wereldeconomie verbeteren.”

Angst voor dubbele dip in Amerika

Yang doet zijn uitspraken tegen de achtergrond van kelderende beurskoersen en wereldwijde verliezen op de aandelenmarkten, uit angst dat de Amerikaanse economie weer naar een recessie glijdt. Wall Street ging gisteren hard onderuit. Tegelijk zakten de waarden van Italiaanse en Spaanse staatsobligaties naar een nieuw dieptepunt, waardoor de zorgen over de Europese schuldencrisis groter worden.

Verlies op de beurzen wereldwijd

In Azië zijn de verliezen vandaag groot in navolging van de verliezen in New York en de vrees dat de wereldeconomie hapert. Beleggers in Tokio deden hun aandelen massaal van de hand, waardoor de Nikkei-index 3,7 procent in de min eindigde op 9299,88 punten.

De Hang Seng in Hongkong sloot 4,8 procent lager in de middag. De All Ordinaries in Sydney viel 4,1 procent omlaag en de Kospi in Seoul dook 3,7 procent lager.

De Europese aandelenmarkten zullen vandaag naar verwachting lager openen, in navolging van de VS en Azië en in afwachting van wat het banenrapport van de VS over juli, dat vandaag bekend wordt, gaat brengen.

    • Marije Willems