‘Boete in buitenland wordt zelden geïnd’

Nederlanders die in het buitenland een boete krijgen, hoeven deze zelden te betalen. Het Centraal Justitieel Incassobureau heeft vorig jaar slechts vijftig bekeuringen geïncasseerd die Nederlanders in het buitenland kregen opgelegd, meldt De Telegraaf vandaag.

Het ging vooral om boetes uit Oostenrijk.

De teller staat dit jaar op 65 geïncasseerde bekeuringen, schrijft persbureau Novum. In de EU wordt er al jaren op gehamerd dat er voor boetes geen grenzen horen te bestaan. De bedoeling is dat het geld van de boete naar het land van de overtreder gaat. Een Duitser die op de A2 wordt betrapt op te hard rijden moet de Duitse overheid dus geld opleveren.

In de praktijk stuurt Nederland per maand gemiddeld zevenhonderd bekeuringen van buitenlanders naar andere Europese landen door, maar krijgt daar volgens de krant weinig voor terug. Duitsland stuurt zelfs Nederlandse incassobureaus op pad om boetes in Nederland te innen. Die zouden echter beperkte mogelijkheden hebben.

Update: In Nederland mag de incassoprocedure dan wel via het Centraal Justitieel Incassobureau lopen, maar als het land waar de overtreding is begaan nog niet is aangesloten bij deze regeling, dan wordt verzocht de boete te betalen in of vanuit dat land zelf. Dat meldt de ANWB. In sommige gevallen valt de boete gewoon op de deurmat.