Boeken nieuws

De vergeten zonen van Hugo Claus slaan terug

Thomas Claus en Arthur Kristel, de twee zonen van de overleden Hugo Claus die ieder verwekt zijn in een ander huwelijk, voerden een juridische strijd tegen de publicatie van De wolken, een selectie uit het archief van hun vader. Zij verloren dit geding. Aan de Belgische krant De Standaard legden zij uit waarom zij dwars liggen. Boosheid over de afhandeling van de erfenis speelt een belangrijke rol. Toen Claus drie jaar geleden euthanasie pleegde, kregen de zonen te horen dat hij alleen maar schulden had. Claus derde vrouw, Veerle de Wit, die zijn financiën beheerde, kreeg daarentegen alle rechten van zijn werk en nalatenschap. De Wit moet niets weten van zijn kinderen en ‘vergat’ de twee zonen zelfs uit te nodigen voor de begrafenis van hun vader. Dat Claus bij leven niet de beste vader was, blijkt uit een brieffragment in De wolken. De moeder van Thomas vraagt Claus om meer aandacht aan zijn zoon te besteden: ‘Onderschat uw zoontje niet, ge kunt er moeilijk over oordelen, u zijt er te weinig bij. Hij is zeer kinderachtig wat spelen en fantasie betreft, maar zeer gevoelig als het om zijn moeder of vader gaat, geloof mij Hugo, hij zucht naar zijn vader, hij waardeert u zeer [...] Hugo, doe wat optimistischer, lach en fluit, als is het met tegenzin’ (blz. 131 in De wolken). (LB)

De boekenark van Kahle bevat al 500.000 exemplaren

Je hebt verzamelaars en verzamelaars. Computerwetenschapper Brewster Kahle (50) pakt het graag groot aan en begon in 1996 een project om van alle webpagina’s een kopie op te slaan. Inmiddels heeft hij zijn verzamelgebied uitgebreid naar boeken. Kahle heeft een groot containerschip omgebouwd tot opslagruimte. Iedere container kan 40.000 exemplaren bewaren. Kahle bezit er al zo’n 500.000, een fractie van de 130 miljoen verschillende titels die er wereldwijd volgens Google Books bestaan. Kahle blijft optimistisch, hij streeft naar 10 miljoen boeken. Doel van zijn opslag is om de fysieke veiligheid van boeken op de lange termijn te garanderen, zoals er op Antartica ook een bunker bestaat waarin al het DNA van iedere groentesoort wordt bewaard. (LB)

Ma Jian waarschuwt voor politieke situatie in China

Ma Jian, auteur van Het rode stof en Beijing coma, mocht afgelopen weekend de grens niet passeren van Hong Kong naar China. De Chinese schrijver die de Britse nationaliteit heeft, maar sinds zijn vertrek in 1986 vaak is teruggekeerd naar zijn geboorteland, waarschuwt in The Guardian dat het politieke klimaat aan het verharden is en ‘gelijkenis vertoont met de Culturele Revolutie’. Het onderdrukken van burgers, waar in China sprake van is, wekt internationaal nauwelijks protesten op en daarom kunnen de autoriteiten daarmee doorgaan, aldus Jian. Bij diens laatste bezoek aan China lieten de autoriteiten hem weten dat ze hem scherp in de gaten hielden. Na afloop van zijn reis werden al zijn vrienden verhoord door de politie. Nobelprijswinnaar voor de literatuur Liu Xiaobo wordt overigens nog altijd gevangen gehouden.

(Liesbeth Beneder)

OP het boekenblog

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op www.nrc.nl/boeken. Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans blog www.depapierenman.nl