Bloot op een boot is juist mooi

Homo’s en hetero’s zijn kritisch over de extravagante boten tijdens de Gay Pride.

Wees blij dat dit kan. En die blote boten zijn maar een heel kleine minderheid.

Illustratie Milo

Morgen vindt het hoogtepunt van de Gay Pride in Amsterdam plaats: de Canal Parade. De afgelopen vijf jaar is dat evenement steeds diverser geworden. Zo is er de Jong&Out-boot (met minderjarige homo’s), varen er ministers mee, kent Defensie eindelijk haar eigen boot waarop militairen in uniform mogen staan, is er het ‘Heilig Bootje’ voor christelijke homo’s en kennen we dit jaar voor het eerst een boot waar homoseksuele Hindoestanen en moslims van Surinaamse komaf op staan. Een diversiteit aan boten waar we als homo’s in Nederland trots op mogen zijn.

Toch klinken er de laatste jaren juist uit de homowereld afkeurende geluiden over de Gay Pride. Volgens een enquête van tv-programma EénVandaag uit juli 2009 vindt bijna 70 procent (69 procent) van de jonge homo’s de Gay Pride ‘niet bevorderlijk’ voor de homo-emancipatie. Dat percentage is hoger dan onder hetero’s (63 procent). Een dag na publicatie van de resultaten van de enquête schreef een toen 20-jarige student – zelf ook homo – een opiniestuk in deze krant met eenzelfde boodschap: de deelnemers aan de Gay Pride zouden veel te ‘opvallend’ zijn of hun geaardheid uiten op een manier die de homotolerantie alleen maar zou schaden.

Er wordt in dit geval al gauw gesproken over ‘normale homo’s’ – bestaat de normale homo überhaupt wel? – en ‘aparte homo’s’. Dat onderscheid werd gisteren ook weer gemaakt, in de uitzending van het televisieprogramma Flikker Op!. Maar houdt tolereren niet in dat je mensen die afwijken van ‘normaal’ juist accepteert in plaats van afkeurt? In dat opzicht kun je concluderen dat homo’s – uit angst om niet geaccepteerd of in elkaar geslagen te worden – een soort van zelfcensuur toepassen op hun eigen groep mensen. Ik moet toegeven dat ik mezelf er soms ook op betrap.

Is deze zelfcensuur wel nodig? Ik denk van niet. In de ‘heterowereld’ kent men namelijk verschillende ‘soorten’ mensen: alto’s, emo’s, skaters, kakkers, surfers, rockers… Ook onder de homo’s bestaat een enorme diversiteit: beren, twinks, leernichten, relnichten, hetero look-homo’s… noem maar op. Toch vindt een deel van de homo’s dat het laten zien van die diversiteit de homoacceptatie juist schaadt in plaats van baat. Ze noemen vaak als reden de beeldvorming die een Canal Parade met zich meebrengt: weer die aandachtzoekende relnichten.

Wat je op het journaal en in de kranten ziet, zijn beelden van de leernicht of travo die halfnaakt op een bootje staat te dansen. Inderdaad niet bepaald een representatief beeld van de gemiddelde homo. Moeten we door die beeldvorming boten met dat soort aankleding dan maar beter weren van de Canal Parade? Als je bedenkt dat er tachtig boten meevaren en er misschien maar zes à zeven zo extravagant (uit-)gekleed zijn – nog niet eens 10 procent dus! – weet je wel beter. Het zou de media sieren als ze in het vervolg een wat representatiever beeld creëren van de samenstelling van de Canal Parade. Er varen immers ook boten mee van het bedrijfsleven, de overheid, onderwijsinstellingen en andere organisaties die een veel braver imago hebben. Wellicht niet de kijkcijfermagneet die de media graag zoekt, maar wel de situatie zoals zij is.

De ‘aparte homo’s’ zijn nou eenmaal onderdeel van de homogemeenschap en met wellicht nog geen tiende van de boten tijdens de Canal Parade zijn ze verre van oververtegenwoordigd. Het feit dat we de extravagante boten kunnen laten varen tijdens de optocht is juist iets waar we trots op mogen zijn! In veel landen kan er geen Gay Pride worden gehouden zonder dat homo’s massaal door homohaters in elkaar worden geslagen of krijg je de doodstraf door alleen al homo te zijn.

Homo’s moeten juist trots zijn op de diversiteit die er in hun gemeenschap is. Dat het ene type de ander niet bevalt is slechts een kwestie van smaak. Dat sommige hetero’s een verkeerd beeld van homo’s hebben, komt wellicht omdat ze te weinig homo’s kennen of omdat ze simpelweg niet beter willen weten. Het is daarom juist goed en mooi dat we zoiets als de Gay Pride hebben om met die andere 90 procent van de boten te laten zien dat er nog véél meer homo’s zijn dan alleen maar relnichten en tuinbroekpotten. Dus geniet lekker van dat mooie feest dat slechts één keer per jaar wordt gehouden.

Yair da Costa (22) is student geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en vaart dit jaar mee op de UvA-prideboot tijdens de Canal Parade.

    • Yair Da Costa