Bloomberg betaalt zelf sociaal beleid New York

Michael Bloomberg, de burgemeester van New York, bedrijft steeds openlijker politiek met zijn omvangrijke chequeboek. Zo maakte de burgemeester, die rijk is geworden in de financiële wereld, gisteren bekend dat hij 30 miljoen dollar bijdraagt aan een project om jonge zwarte en Latino New Yorkers beter te laten integreren. Collega filantroop George Soros stort na een verzoek van Bloomberg eenzelfde bedrag, de rest van het 127,5 miljoen dollar kostende project wordt door de stad zelf betaald.

Te veel zwarten en Latino’s zitten gevangen in omstandigheden waaraan ze maar moeilijk kunnen ontkomen, zei Bloomberg. „Hoewel huidskleur in Amerika niet langer het lot van een kind bepaalt, vertelt die ons helaas veel meer over zijn toekomst dan zou moeten”, aldus de burgemeester.

Critici zetten vraagtekens bij de manier waarop Bloomberg zijn publieke en private rol vermengt. Hij is bezig aan zijn derde en laatste termijn als burgemeester. Daarom denken sommigen dat hij zo zijn ‘erfenis’ wil veiligstellen.

„Over het algemeen horen publieke projecten gefinancierd te worden met publiek geld”, zegt hoogleraar Raymond Horton in The New York Times. „Maar Bloombergs leiderschap op dit moment met betrekking tot dit onderwerp is dringend nodig. En de hoeveelheid geld is behoorlijk.”

Niet iedereen is zo pragmatisch. Zo vraagt een gemeenteraadslid zich af waar de burgemeester was tijdens de begrafenissen van zwarte jongens die door andere zwarte jongens waren vermoord?

„Hier bepaalt privaat geld waar publiek geld aan moet worden uitgegeven”, zegt Susan Lerner van de ‘Common Cause New York’ in de Wall Street Journal. „Waar blijft dan de evaluatie? Waar is de openbare inbreng?”

Leslie Lenkowsky van de universiteit van Indiana noemt Bloombergs werkwijze „deel van het DNA van een filantroop”. (AP, AFP)