Bibliotheek verbiedt Vonnegut

Wegens grofheid en aanzetten tot losbandig gedrag verwijderde een bibliotheek twee romans, waaronder Vonneguts klassieker.

De roman Slaughterhouse Five van de in 2007 overleden Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut is uit een schoolbibliotheek in Republic in de Amerikaanse staat Missouri verwijderd, zo meldt de Britse krant The Guardian. Ook werd de WOII-satire van de leeslijst van de middelbare school verwijderd. Dit gebeurde nadat een hoogleraar uit Missouri klaagde over het shockerende materiaal dat kinderen met het lezen van Slaugterhouse Five onder ogen zouden krijgen.

Sarah Ocklers tienerroman Twenty Boy Summer, over twee meisjes en hun zoektocht naar liefde en seks ten tijde van rouw, viel hetzelfde lot ten deel.

Hoogleraar Wesley Scroggins van de Missouri State University uitte vorig jaar zijn ongenoegen over de twee boeken voor het eerst in een column voor een lokale krant. Vonneguts roman zou zo veel grof taalgebruik bevatten ‘dat een matroos ervan zou gaan blozen’. Ocklers boek zou losbandig gedrag van jongeren verheerlijken. Naar aanleiding van Scroggins’ kanttekeningen vond er een stemronde onder docenten van de school plaats, waarna de twee boeken in de ban werden gedaan.

Een door Scroggins als softporno bestempeld boek van Laurie Halse Anderson werd niet door de schoolleiding verwijderd. (NRC)