Berlusconi kondigt G7-top aan, belooft snellere bezuinigingen

Berlusconi vanavond op de persconferentie waarin hij beloofde de bezuinigingen en hervormingen in zijn land te versnellen. Foto Reuters / Tony Gentile

Italië gaat sneller bezuinigen en hervormen om het vertrouwen van de financiële markten terug te winnen. Het begrotingstekort van het land moet niet in 2014, maar al in 2013 zijn weggewerkt, aldus premier Berlusconi vanavond op een persconferentie.

Berlusconi kondigde op de persconferentie ook aan dat hij met de Franse president Sarkozy overeen is gekomen om binnen een paar dagen een buitengewone top van de ministers van Financiën van de G7-landen te beleggen.

Minister van Financiën Tremonti gaat komende week naar het Italiaanse parlement om te spreken over extra bezuinigingsmaatregelen die al in september van kracht moeten worden. Berlusconi zei dat de regering bereid is om met de oppositie over de bezuinigingsvoorstellen te onderhandelen.

Of de aankondigingen van Berlusconi helpen, hangt veel af van de uitkomst van de G7-top en de uitvoering van de bezuinigingsplannen, zegt onze financieel redacteur Melle Garschagen:

“Als het een topontmoeting wordt waarop wordt gezegd: we gaan de schulden aanpakken en echt bezuinigen, kan dit helpen. De markten accepteren de uitkomst van de top alleen als de uitkomst in de ogen van beleggers goed genoeg is.”

De extra bezuinigingen van de regering-Berlusconi helpen alleen als ze daadwerkelijk worden uitgevoerd, aldus Garschagen:

“Het Italiaanse begrotingstekort in 2013 wegwerken kan reëel zijn als Berlusconi nu precies de maatregelen neemt waar de markten op zitten te wachten. Het zal de Italianen veel pijn gaan doen, maar de rust kan weerkeren als hij het echt doet. Aankondigen is echter één, uitvoeren is twee.”

Persbureau Reuters meldde vanavond op gezag van anonieme bronnen dat de ECB bereid is Italiaanse staatsobligaties op te kopen als Italië daadwerkelijk snel structurele hervormingen doorvoert. De Dow Jones reageerde op dit nieuws en de aankondigingen van Berlusconi positief: om even na half negen vanavond stond de belangrijkste Amerikaanse beursindex bijna een procent in de plus.

    • Pim van den Dool