Bea-koekjes

Als je het me op de man af had gevraagd, was ik er waarschijnlijk nooit opgekomen. Ik had er ook al in jaren niet meer aan gedacht. Maar laatst herinnerde ik mij mijn eerste recept.

Ik leerde het van een goede vriendin van mijn moeder. Zij is onlangs zeventig jaar geworden. Ik vergezelde mijn moeder naar de receptie, vandaar dat ik er opeens aan moest denken.

Ik herinnerde me de bezoekjes die we haar met enige regelmaat brachten en de vellen tekenpapier die ze altijd in huis had. Die vellen hadden naast horizontale en verticale ook verschillende diagonale lijntjes. Met kleurstiften maakte ik de meest fantastische geometrische figuren aan de koffietafel.

En dus dat recept. Voor zandkoekjes. Wij noemden ze vroeger Bea-koekjes. Het is een geweldig recept voor de allerkleinsten. Er gaat namelijk van elk ingrediënt evenveel in, dat kunnen ze makkelijk onthouden. En met twee schepjes cacao heb je opeens chocoladekoekjes gemaakt. Het maakt ook niets uit als ze niet allemaal even groot zijn, dat hoort bij zelfgemaakte zandkoekjes.

Ideaal voor een druilerige vakantiedag met de kinderen. Of als je kleine neefje op bezoek komt. Dat had u van mij niet verwacht, hè? Weinig mensen weten het, maar ik ben naast culinair columnist ook parttime kindervriend.

Voor ongeveer 48 koekjes:

250 gram boter

250 gram lichte basterdsuiker 250 gram bloem

2-3 el cacao

Laat de boter zacht worden en kneed er de suiker door. Zeef dan de bloem er doorheen en kneed tot een egaal deeg. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Als je met kleintjes werkt, draai dan gewoon balletjes met de palmen van je handen en druk ze een beetje plat op het bakpapier. Bak ze in een kwartiertje af en laat goed afkoelen.

Hieronder een iets bewerkelijker recept om zelf mee aan de slag te gaan. Bestuif je werkblad met flink veel bloem. Neem de helft van het deeg, spreid dat uit, bestuif het deeg ook flink met bloem en rol het uit tot ongeveer een halve centimeter dikte.

Meng door de andere helft van het deeg twee à drie eetlepels cacao, tot het mooi bruin is. Bestuif de plak blank deeg weer en spreid de bol bruin deeg daarover uit. Bestuif nog een laatste keer en rol ook uit tot een halve centimeter.

Je hebt nu een plak deeg van een centimeter die, als het goed is, niet te veel zit vastgeplakt aan je werkbank. In het ergste geval moet je de plak een beetje lossteken met een paletmes (goed bestoven met bloem uiteraard).

Rol de plak strak op in een groot stuk plastic folie. Leg de rol nog even een kwartiertje in de koelkast om wat op te stijven. Snij de rol in plakjes van een halve centimeter en leg die per zestien stuks (ze lopen nogal uit) op een stuk bakpapier in de oven. Bak de koekjes ongeveer een kwartier en laat goed afkoelen.

Gefeliciteerd Bea.

Joël Broekaert

maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert

    • Joël Broekaert