‘Arabische delegatie zoekt steun voor Palestijnse staat bij Veiligheidsraad’

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat tijdens een persconferentie in Ramallah op 19 mei. Foto AFP / Abbas Momani

Een Arabische delegatie gaat bij de leden van de VN-Veiligheidsraad steun zoeken voor de erkenning van een Palestijnse staat.

Dat is het resultaat van overleg met Arabische regeringsfunctionarissen in Qatar, meldt de toponderhandelaar van de Palestijnse Autoriteit (PA), Saeb Erekat. De Palestijnse Autoriteit wil in september tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de leden vragen de staat Palestina te erkennen. Zo’n 130 van de 192 lidstaten, waaronder leden van de Arabische Liga, van de VN hebben al aangegeven de Palestijnse staat te willen erkennen.

Volgens Erekat zal de Arabische delegatie in september voor de Algemene Vergadering de laatste voorbereidingen treffen om ook de steun te verzekeren van Afrikaanse en islamitische landen.

De Verenigde Staten hebben aangegeven een stemming over een Palestijnse staat bij de Verenigde Naties te vetoën. Erekat riep vorige maand de VS op deze beslissing te heroverwegen. Volgens hem heeft Israël het vredesproces opgeblazen en kan alleen een positieve uitkomst bij de VN leiden tot een herstart van de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Erekat bekritiseerde de VS omdat zij niet in staat zijn gebleken om de twee kampen aan de onderhandelingstafel te krijgen. Omdat de VS daarin “gefaald” hebben, hebben zij volgens de onderhandelaar geen reden om een veto uit te brengen.

Volgens Israëlische regeringsfunctionarissen onderzoekt Israël op dit moment manieren om de PA te blokkeren in hun unilaterale streven naar een eigen staat via de VN. Een van de geopperde mogelijkheden zou het intrekken van de in 1993 ondertekende Oslo-akkoorden zijn.

    • Hans Klis