Banengroei VS in juli groter dan verwacht, AEX in de plus

Caption: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange, August 4, 2011. REUTERS/Brendan McDermid (UNITED STATES - Tags: BUSINESS) Handelaren bij de New York Stock Exchange. Foto Reuters / Brendan McDermid

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is de vorige maand harder gestegen dan verwacht.

Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid die zojuist bekend zijn gemaakt. De Amerikaanse werkloosheid is in de maand juli gedaald naar 9,1 procent. Daarnaast zijn er 117.000 banen bijgekomen, meldt persbureau AP. Economen hielden vooraf rekening met een stijging van 75.000. Het cijfer voor juni werd opwaarts bijgesteld tot een toename van het aantal banen met 46.000, van de eerder gemelde stijging van 18.000 banen.

Analisten verwachten deze cijfers een positief effect zullen hebben op de internationale financiële markten. Vanochtend zakte de AEX-index vanochtend na de opening van de beurs door de driehonderd puntengrens heen, de laagste stand sinds oktober 2009. Ook de andere Europese beurzen kampten met grote verliezen door de dalingen op de Dow Jones (-4,3 procent) en de Japanse Nikkei (-3,7).

De AEX stijgt sinds de bekendmaking van de cijfers over de Amerikaanse banengroei weer licht (om 14.57 uur - 0,45 procent) en heeft inmiddels de 300 puntengrens weer gepasseerd.

Volg de ontwikkelingen op beurs.nl en het liveblog van The Guardian.

    • Hans Klis