Ajax wint opnieuw de titel, denken ook de kenners

Dit weekend begint de eredivisie weer. Welke club wordt kampioen en welke teams krijgen het zwaar?

Aad de Mos, voormalig voetballer en oud-trainer: „Ajax zal de titel prolongeren. Afgelopen seizoen hebben ze met jonge spelers die drempel genomen om na zo veel jaar zonder titel eindelijk weer kampioen te worden. Daar komt bij dat de aankopen voor verbetering zullen zorgen. De Graafschap zijn veel goede voetballers kwijtgeraakt en gaat het onderin lastig krijgen. RKC Waalwijk krijgt het zwaar omdat het verschil tussen de Jupiler League en de eredivisie erg groot is. Ook Excelsior zal tot de laatste dag moeten strijden om lijfsbehoud. Verder denk ik dat ADO Den Haag lager gaat eindigen dan afgelopen seizoen, omdat ze een aantal spelers kwijt zijn. Feyenoord zal positief verrassen. Ze zullen in elk geval hoger eindigen dan afgelopen jaar maar de ploeg zal ook een stuk beter spelen.”

Foppe de Haan, bondscoach eilandstaatje Tuvalu: „Ajax wordt weer kampioen. Met de aankopen die ze hebben gedaan, zijn ze eerder beter dan slechter geworden. De variatie is wat groter geworden. Trainer Frank de Boer begint aan zijn eerste volledige seizoen. Hij kan nu dus echt zijn eigen draai aan het team gaan geven. Excelsior zal het het zwaarst krijgen. Een aantal spelers is vertrokken en ze zijn Alex Pastoor als trainer kwijtgeraakt. Niet dat de nieuwe trainer niet goed is, maar het kost toch tijd om aan een trainer te wennen en weer op gang te komen. Ik hoop en denk dat Feyenoord de verrassing van het seizoen gaat worden.”

Henk Kesler, voormalig directeur betaald voetbal bij KNVB: „Ik denk dat PSV kampioen wordt. Het team is goed versterkt en het wordt wel weer eens tijd dat ze die titel binnenhalen. Daarbij zijn ze van een aantal financiële problemen af en kunnen ze zich voor 100 procent richten op het kampioenschap. Ik verwacht dat Ajax als tweede eindigt en dat Twente derde wordt. RKC, Excelsior en VVV-Venlo zullen het lastig krijgen. Excelsior is ook nog een aantal spelers kwijtgeraakt. RKC dicht ik echter de minste kansen toe onder meer door de marginale begroting.”

Danny Hesp, voorzitter Vereniging van Contractspelers, voormalig voetballer: „Ik verwacht dat Ajax wederom kampioen wordt. Ik denk dat het team zich verder ontwikkelt met Frank de Boer aan het roer. Ik denk dat ze zullen worden gevolgd door PSV, FC Twente en AZ. Twente zou met Co Adriaanse sterker kunnen worden. AZ heb ik al een paar keer zien spelen en ik denk dat zij het ook goed gaan doen. PSV is er wat mij betreft niet op vooruitgegaan, maar zal wel meekunnen komen met de top. RKC is de voornaamste degradatiekandidaat.”

Nol de Ruiter, scout bij FC Utrecht, oud-voetballer en voormalig trainer: „Ajax wordt kampioen. Ten eerste hebben ze een uitstekende technische staf en ten tweede lopen daar heel goede voetballers rond. Onderin gaat vooral VVV-Venlo het moeilijk krijgen. Vorig seizoen was het al zwaar en nu zijn ze ook nog eens een spits kwijt die er af en toe wel iets inschoot.”

    • Shari Kiljan