Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Europese beurzen openen met verlies - AEX zakt bijna drie procent

Caption: A businessman walks past an electric quotation board flashing the Tokyo Stock price at a window of a security company in central Tokyo on August 5, 2011. Tokyo shares plunged 395.09 points or 4.09 percent in early trade and ended its morning session at 9,334.26 points, down 324.92, following a sharp selloff on US and European markets amid worries over the American economy and the European debt crisis. AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA
Caption: A businessman walks past an electric quotation board flashing the Tokyo Stock price at a window of a security company in central Tokyo on August 5, 2011. Tokyo shares plunged 395.09 points or 4.09 percent in early trade and ended its morning session at 9,334.26 points, down 324.92, following a sharp selloff on US and European markets amid worries over the American economy and the European debt crisis. AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA Zakenman loopt langs een elektronisch informatiebord waarop de Nikkei-index te zien is. Foto AFP / Toshifumi Kitamura

De AEX opende vanochtend met een verlies van 2,7 procent en dook meteen onder de driehonderd punten.

Ook de Europese beurzen openden, naar verwachting, met forse verliezen. De beurs van Milaan zakte meteen met 3,5 procent en Parijs daalde met 4,07 procent, meldt persbureau AFP. Gisteren sloot de AEX op 300,85 punten met een verlies van 3,2 procent.

Bekijk op beurs.nl in realtime de ontwikkelingen op de AEX en hier een overzicht van de aandelen waarin het meest gehandeld wordt vandaag. Op dit moment (9.47 uur) vinden de meeste transacties met aandelen Shell (-3.24 procent), ING (-3.56 procent), Arcelor Mittal (-3,77 procent) en Unilever (+1.19 procent).

Vannacht sloten de beurzen in Azië al met grote verliezen in navolging van de verliezen in New York. Beleggers in Tokio deden hun aandelen massaal van de hand, waardoor de Nikkei-index 3,7 procent in de min eindigde op 9299,88 punten. De All Ordinaries in Sydney viel 4,1 procent omlaag en de Kospi in Seoul dook 3,7 procent lager. Ook de Hang Seng in Hongkong sloot fors lager met een verlies van 4,8 procent.

Volgens financieel redacteur Melle Garschagen van NRC Handelsblad is de oorzaak van de onrust op de beurzen te wijten aan speculaties over een nieuwe recessie, de zogenoemde ‘dubbele dip’. Garschagen:

“De onrust is groot en er zijn beleggers die nu alles dumpen en wel weer zien wat de dag van morgen brengt. De angst zit er echt in. Een jaar geleden werd er nog gespeculeerd over de snelheid van het herstel. Nu wordt door de problemen in de eurozone en de VS weer volop over een dubbele dip, een tweede recessie, getheoretiseerd. Er wordt weer rekening gehouden met een een langere periode van stagnatie.”

Bij Europese beleggers bestaat de vrees dat de schuldencrisis in de eurozone zich ook uitbreidt naar Italië en Spanje.

Telefonisch overleg Merkel en Sarkozy over koersdalingen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal later vandaag naar aanleiding van de verliezen op de Europese beurzen een telefonisch overleg houden met haar Franse collega Nicolas Sarkozy. Dat meldt een Duitse regeringswoordvoerder aan persbureau AP. Volgens zender ARD zal ook de Spaanse minister Jose Luis Rodriguez Zapatero deelnemen aan het overleg.