ADO Den Haag uitgeschakeld, AZ wel door in Europa League

Het voetbalavontuur van ADO Den Haag in de voorronde van de Europa League zit erop. De club won gisteravond thuis met 1-0 van Omonia Nicosia, maar dat was niet genoeg om de 3-0 uitnederlaag vorige week op Cyprus goed te maken. AZ gaat wel door naar de laatste kwalificatieronde. De Alkmaarse club speelde bij het Tsjechische FK Jablonec met 1-1 gelijk, nadat het vorige week de thuiswedstrijd met 2-0 had gewonnen.

ADO Den Haag plaatste zich aan het einde van het vorige seizoen na twee spectaculaire play-offwedstrijden tegen FC Groningen voor Europees voetbal. Tweemaal werd het 5-1 voor de thuisclub, waarna de spelers van ADO in de Groningse Euroborg de strafschoppen beter namen.

Een herhaling van dat Haagse feestje, waarop de stad gisteravond had gehoopt, bleef uit. ADO Den Haag nam wel het initiatief, maar maakte vooral een machteloze indruk tegen de club uit Cyprus. De kansen die de Hagenaars kregen, werden verprutst.

Zo schoot Tjaronn Chery al in de vierde minuut net naast, waarna Jens Toornstra van dichtbij miste. Aanvaller Wesley Verhoek, die niet in vorm was, maaide na een kwartier over de bal heen. Veel van zijn voorzetten en vrije trappen waren te kort en kwamen niet aan. De grootste kans voor rust kreeg Toornstra, die knap wegdraaide en de bal hard op de lat schoot.

Omonia beperkte zich tot verdedigen en ontregelen en kwam slechts spaarzaam uit de verdediging. Na de pauze kwam ADO aanvankelijk nauwelijks aan voetballen toe, maar uit de eerste de beste doelkans scoorde Timothy Derijck met een kopbal voor de thuisclub. De druk op Omonia groeide en er kwamen meer kansen voor ADO. Maar Lex Immers, Toornstra, Charlton Vicento, Chery misten net als Verhoek scherpte.

Twintig minuten voor tijd kopte Paul Mulders de bal naast vanuit een kansrijke positie. Trainer Maurice Steijn wisselde een verdedigende middenvelder voor een aanvaller, waardoor de Cyprioten iets meer ruimte kregen in de tegenaanval. ADO hanteerde steeds vaker de lange bal en werd nauwelijks meer gevaarlijk. Ook verprutste Verhoek enkele veelbelovende situaties.

AZ sprong gisteravond eveneens slordig met de kansen om. De club van trainer Gertjan Verbeek miste in Tsjechië een aantal opgelegde mogelijkheden. Het eerste gevaar kwam echter van de Tsjechen, die al na vijf minuten op de kruising van paal en lat schoten uit een vrije trap. Tien minuten later had AZ op voorsprong moeten komen na een mooie aanval. Ruud Boymans legde de bal te slap terug, waardoor de Tsjechische doelman Michal Spit kon redden.

AZ-doelman Esteban Alvarado leek niet altijd even zeker van zijn zaak, maar hield AZ enkele malen op de been. De Costa Ricaanse keeper kwam een paar keer goed uit zijn doel en behoedde AZ voor een achterstand. Aan de andere kant misten Brett Holman, Simon Poulsen en Maarten Martens. Daarna zorgde Charlison Benschop met een geplaatst schot voor de 0-1 ruststand.

Na de pauze gingen de Tsjechen op zoek naar een tegentreffer, maar AZ kreeg opnieuw de beste kansen. Boymans schoot de bal van dichtbij voorlangs, nadat een schot van Holman met moeite was gepareerd. Even later miste Benschop op aangeven van Poulsen. Aan de kans ging een prachtige rush van de Deen vooraf.

Tien minuten voor tijd schonk Lubos Loucka zijn Tsjechische ploeg de eretreffer. De verdediger scoorde vanaf de rand van het strafschopgebied met een ziedend schot.