Zuid-Afrika redt buurland Swaziland

Zuid-Afrika gaat 355 miljoen dollar (250 miljoen euro) aan buurland Swaziland lenen, om dat land te helpen een financiële crisis het hoofd te bieden. De lening aan het autocratisch bestuurde buurland is in Zuid-Afrika omstreden: koning Mswati van Swaziland is sinds 1986 aan de macht en heeft sindsdien vooral zichzelf, zijn dertien vrouwen en een kleine loyale kliek om hem heen verrijkt.

Koning Mswati vroeg de Zuid-Afrikaanse overheid om hulp nadat het IMF en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank zijn verzoek om een redding af hadden gewezen. De Zuid-Afrikaanse minister van Financiën zei gisteren dat aan de lening strenge budgettaire en politieke voorwaarden verbonden zijn. Van Swaziland wordt verwacht dat het hervormingen doorvoert op het gebied van onder meer democratisering, respect voor mensenrechten en goed bestuur.

Maar Zuid-Afrikaanse oppositiepartijen, vakbonden en de jongerenbeweging van de regerende African National Congress-partij hebben afkeurend gereageerd. Zij vinden dat de voorwaarden die aan de lening worden gesteld niet ver genoeg gaan. De ANC-jongeren zeiden „compleet tegen” de lening te zijn. Maar nu president Zuma besloten heeft Swaziland toch te helpen, zouden daar verder gaande voorwaarden aan moeten worden verbonden. Politieke gevangen moeten vrijgelaten worden; politieke partijen moeten weer worden toegestaan; open en eerlijke verkiezen moeten snel volgen. En, cruciaal, „geen cent mag in de zakken van de koning verdwijnen”, aldus de ANC-jongeren.

Begin dit jaar werd in Swaziland door oppositiepartijen en vakbonden geprotesteerd nadat de salarissen van ambtenaren niet waren uitbetaald. Onvrede richtte zich verder op corruptie en de ban op politieke partijen, die al 33 jaar van kracht is.

Naar schatting 40 procent van de bijna anderhalf miljoen Swazilanders is werkloos, 70 procent leeft van minder dan een dollar per dag.