Zijn Nederlandse kinderen ook zo lawaaiig?

Nederlands kindergeschreeuw is geen geluidsoverlast. Dat is sinds 1 januari vorig jaar wettelijk vastgelegd door toenmalig minister Cramer (PvdA, VROM). Want „kinderen moeten in het speelkwartier op het schoolplein naar hartelust kunnen schreeuwen.” Ook kinderdagverblijven of buitenschoolse opvang die door woningen worden omsloten, hoeven sindsdien niets te doen tegen geluidsoverlast.

Bewoners ervaren vooral overlast van kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang, voor kinderen tot een jaar of twaalf. Die kinderen zijn er bij lekker weer soms de hele dag buiten. Over scholen zijn minder klachten: scholen zitten vaak al jaren op dezelfde locatie. Terwijl het aantal kinderopvangplekken sterk groeit. In 2010 waren er ruim 11.000, bijna twee keer zoveel als vijf jaar daarvoor. In Nederland gingen vorig jaar 822.000 kinderen naar de opvang.

Meer kinderopvang, meer overlast. En vooral in de steden, vaak met speelplaatsen op binnenterreinen. Zoals bij het Amsterdamse kinderdagverblijf Dromelot, waar leidsters eieren en andere troep op de speelplaats vonden; gegooid door de buren. Een crèche in een ander deel van Amsterdam vond scheermesjes op de speelplaats. Een bewoner schreeuwde ‘kutkinderen’ met een megafoon. En in Oud-West moeten kinderopvangondernemers voortaan met bewoners overleggen over buitenspeeltijden en de grootte van groepen.

Maar ook op scholen wordt meer lawaai gemaakt. Want het klassieke speelkwartier, waarbij kinderen eenmaal daags kort buiten spelen, bestaat niet meer. Schoolklassen hebben nu ieder op een verschillend tijdstip een eigen speelpauze, zodat er nu vaak gedurende de hele dag kinderen buiten spelen.

Hoeveel herrie maakt een kind? Adviesbureau IJmeer deed op verzoek van de bewoners en het stadsdeel Oud-West een onderzoek voor Dromelot in Amsterdam. Op een rustige namiddag in oktober bleken vijftien kinderen gemiddeld 54 decibel te veroorzaken, met een „piekniveau” van 75 decibel. Ter vergelijking: de piek is evenveel als het geluid in een druk restaurant. En 54 decibel? Dat is ongeveer evenveel als rustig autoverkeer op 30 meter afstand of het geluid van een koelkast die aanslaat (50 db).