Ze blijft voorlopig in Harderwijk

Orka Morgan mag nog niet naar Tenerife, zoals het Dolfinarium Harderwijk wil. De rechter heeft besloten dat er extra onderzoek nodig is naar haar toekomst.

Orka Moran, waarom al een jaar strijd wordt gevoerd. Foto Evelyne Jacq Europa, Nederland, Harderwijk, 17-02-2011 Foto: Evelyne Jacq, Orka Morgan, een wilde orka verdwaald in de Waddenzee, wordt sinds juni 2010 in de dolfinarium opgevangen en verzorgd. Morgan heeft nu een advocaat om te bepalen of zij in zee vrijgelaten kan worden of in de dolfinarium mag blijven. Evelyne Jacq

„Ik heb geen verstand van orka’s”, zegt de rechter. En dus weet hij ook niets van de driejarige orka Morgan, die een jaar geleden in de Waddenzee werd gevonden. Toch moet de rechter uitspraak doen in een kort geding over de orka, aangespannen door dierenbeschermers. Morgan verblijft nu in Dolfinarium Harderwijk, dat haar wil overplaatsen naar een dierenpark op Tenerife. De actievoerders willen dat voorkomen.

De zaak was aangespannen tegen het ministerie van Landbouw, die toestemming heeft gegeven voor het vervoer van Morgan. De rechter vindt dat staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw, CDA) zich „opnieuw” en „beter moet verdiepen” in de mogelijkheden van Morgans toekomst. Kan de orka weer de vrije natuur in of moet ze gevangen in een waterpark leven?

De staatssecretaris heeft vorige week bij het verlenen van de vergunning voor Morgans transport „de aanvraag wel goed beoordeeld”, zei de advocaat van het ministerie. Niettemin vindt de rechter dat Morgan – tot nader onderzoek van het ministerie – in het dolfinarium moeten blijven. In een groter bassin dan nu het geval is. Daar kan ze sociaal contact hebben met dolfijnen.

Kleuterorka Morgan werd 23 juni 2010 gevonden door een Nederlandse visser. Ze was verdwaald, verzwakt en sterk vermagerd. De vrouwtjesorka sterkte aan in een bassin in Harderwijk. Morgan weegt nu 1.000 kilo en is vier meter lang.

Iedereen wil het beste voor Morgan, stelde de rechter vast. Maar over wat het beste is, verschillen de meningen. Dierenbeschermers, verenigd in de Orka Coalitie, en het Dolfinarium Harderwijk vechten al een jaar over de toekomst van Morgan. De Amsterdamse rechtszaal zat gisteren vol met sympathisanten van de dierenbeschermers. Free Orca Morgan!, stond er op hun T-shirts.

Orka’s zijn een beschermde diersoort en een gevonden walvisachtige mag volgens de Nederlandse wet alleen tijdelijk in gevangenschap worden gehouden om te revalideren. Van deze orkasoort zijn er nog maar vijftig op de wereld, zegt de Orka Coalitie. Morgan zou in de vrije natuur kunnen bijdragen aan het op peil houden van deze populatie. Daarom wil de coalitie via de rechter afdwingen dat de vrouwtjesorka weer vrijgelaten wordt.

Dolfinarium Harderwijk vindt dit onverantwoord. Volgens eigen onderzoek is Morgan haar leven in de vrije natuur niet zeker. Haar familie zou onvindbaar zijn en de kans op aansluiting bij een andere orkagroep is zeer klein. Orka’s zijn sociale dieren. Als ze alleen is, zou Morgan van eenzaamheid sterven. Daarom moet de orka naar Tenerife verhuizen: „Daar zijn andere orka’s die de jonge Morgan kunnen helpen socialiseren met soortgenoten”, zegt Niels van Elk, dierenarts van het Dolfinarium. Hij vindt de wetenschappers van de dierenbeschermers onbekwaam.

„Het bassin daar is twee keer zo klein als het kleine bassin in Harderwijk. En daar wordt geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de orka’s”, betoogde Wietse van der Werf van de Orka Coalitie.

De orka’s in waterpark Loro Parque op Tenerife vertonen ook agressief gedrag, zeggen de dierenbeschermers. Er werd een foto omhoog gehouden. „Hierop is te zien dat er een grote wond is aan de vin van een van de orka’s. Die is veroorzaakt door een andere orka”, zei Van der Werf. Maar deze orka’s zijn ook agressief tegen hun eigen verzorgers. „In het wild zijn ze nooit agressief naar mensen”, aldus Van der Werf.

De rechter ging echter niet in op de standpunten van de partijen. Wel wilde hij de partijen tot slot nog iets meegeven: „In plaats van elkaar aan te vallen, zouden de partijen sámen moeten proberen tot een aanpak te komen van dit probleem.”

    • Yasmina Aboutaleb