Winst ING stijgt dankzij resultaat verzekeraar

Bank en verzekeraar ING heeft het afgelopen kwartaal de winst met bijna kwart zien groeien in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De winst over het afgelopen kwartaal kwam uit op ruim 1,5 miljard euro. Vooral de verzekeraar droeg bij aan het goede resultaat. Dat maakte ING vanochtend bekend.

De resultaten waren beter dan analisten hadden verwacht. Het onderliggende resultaat van de bank en verzekeraar (zonder incidentele posten) daalde fors bij de bank. Bij de verzekeraar nam het onderliggende resultaat juist fors toe. Bij de bank daalde het resultaat met 18,9 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig naar 1,3 miljard euro. De verzekeringstak boekte een resultaat van 673 miljoen euro voor belastingen.

In het onderliggende resultaat van de ING Group is wel de afschrijving verwerkt die het concern het afgelopen kwartaal deed op Griekse staatsobligaties voor in totaal 310 miljoen euro. De bank schreef 187 miljoen euro af, de verzekeraar 123 miljoen.

ING maakte vandaag ook bekend dat bestuurder Koos Timmermans vicevoorzitter wordt van de raad van bestuur van ING Bank. Hij is nu nog verantwoordelijk is voor de risicobeheersing in de raad van bestuur.

Topman Jan Hommen zei in een reactie dat het concern het afgelopen kwartaal belangrijke stappen heeft gezet in de splitsing van het bedrijf, waarin het bankgedeelte en het verzekeringsgedeelte twee aparte bedrijven worden. Deze splitsing is onderdeel van de hervorming die ING werd opgelegd door de Europese Commissie, nadat het bedrijf in 2008 voor 10 miljard staatssteun kreeg.

Recent werden de Amerikaanse tak van internetspaarbank ING Direct al verkocht. Ook de autoleasetak en de Zuid-Amerikaanse verzekeringsdochter werden verkocht, aan respectievelijk BMW en de Colombiaanse verzekeraar Gruposura.

Hommen zei problemen te hebben de voorgenomen verkoop van WestlandUtrecht. Mogelijke kopers tonen vooralsnog geen interesse in de hypotheekbank, onder meer door aangescherpte internationale toezichtsregels. Hommen zei dat ING mogelijk terug zal gaan naar de Europese Commissie om alternatieven voor het afstoten van WestlandUtrecht te bespreken.