Winst ING afgelopen kwartaal met 20 procent gestegen

Hoofdkantoor van ING in Amsterdam. Foto NRC / Leo van Velzen

In het tweede kwartaal van dit jaar heeft ING een nettowinst van 1,51 miljard geboekt. Dat is 20 procent meer dan vorig jaar, ondanks de forse verliespost op Griekse staatsobligaties.

De winststijging is te danken aan de goed presterende verzekeringstak van de bank-verzekeraar, meldt persbureau Novum.

Volgens het recente Europese steunplan voor Griekenland nemen banken een verlies van 21% op Griekse staatsobligaties met looptijden tot eind 2020. Voor ING, dat 1,4 miljard euro aan Griekse leningen in bezit heeft, levert dat een nettoverliespost op van 310 miljoen euro, waarvan 187 miljoen bij de bank en 123 miljoen bij het verzekeringsbedrijf. Die post werd eerder geschat op 382 miljoen.

ING-topman Jan Hommen kondigde wel aan op de kosten te blijven letten, nu het economisch klimaat onzeker blijft.

Over het eerste kwartaal boekte ING ook al een forse winst. Die bedroeg 1,38 miljard euro, 12 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder en ook hoger dan de gemiddelde verwachting van analisten. Zowel de sterk presterende bankdivisie als de verzekeringstak waren verantwoordelijk voor de winst.

    • Hans Klis