Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Weer

Weer

Langdurig stabiel en warm weer zit er ook de komende dagen niet in. De wisselvalligheid en koelte van deze zomer hebben alles te maken met een uitzonderlijk zuidelijk gelegen straalstroom. Af en toe ligt deze belangrijkste scheiding tussen warme en koele lucht zelfs helemaal boven de Middellandse Zee en dat is ronduit bijzonder te noemen voor hartje zomer. Wij zitten dus vaak ten noorden van de belangrijkste tak van de straalstroom en daarmee in relatief frisse lucht. De bovenlucht is daarbij regelmatig ronduit koud voor de tijd van het jaar en dat levert een onstabiele opbouw van de atmosfeer op, met gemakkelijke buivorming tot gevolg.

Vanavond breidt regenval vanuit het zuidwesten over het hele land uit. Lokaal komt onweer voor.

Vannacht trekt de meeste neerslag naar Duitsland weg en morgen overdag blijft een plaatselijke regenbui en veel bewolking over. In de westkustregio’s schijnt de zon iets vaker. Van 17 graden in de vroege ochtend loopt de temperatuur op naar 20 graden aan zee tot 23 graden in Limburg. Er staat een zwakke tot matige westelijke wind.

Het weekend verloopt vervolgens sterk wisselend met enkele buien, maar vooral zondag ook af en toe zon, bij 19 tot 22 graden.