Voormalig Egyptische minister van BiZa voor de rechter

= RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / EGYPTIAN TV" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS-- In this image taken from Egyptian state television on August 4, 2011, former Egyptian interior minister Habib al-Adly sits in a holding cell in the Cairo Criminal Court on the outskirt of the capital, during his trial along with six senior police officers over deaths in the uprising that unseated Hosni Mubarak. AFP PHOTO/EGYPTIAN TV Habib al-Adli in de rechtbank in Kairo, vanmorgen. Foto AFP / Egyptian TV

Een dag na het begin van de zaak tegen de voormalig Egyptische president Hosni Mubarak, komen zeven van zijn medestanders vandaag opnieuw voor de rechter. Zij moeten zich verantwoorden voor het doden van demonstranten tijdens de oproer die het regime van Mubarak deed omvallen.

Vandaag wordt onder andere voormalig minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adli gehoord. Naast hem verschijnen ook zes top-politiefunctionarissen in de rechtszaal. Gisteren stonden de zeven in dezelfde kooi als Mubarak en zijn zoons Gamal en Alaa, in de verwante zaak voor dezelfde rechter. De zaak tegen Mubarak zal op 15 augustus worden voortgezet.

De zaak tegen Al-Adli is een voortzetting van het proces dat in april begon. Dit is de vijfde sessie in dat proces. Vandaag wordt aan de rechter bewijs van de verschillende partijen aan de rechter gepresenteerd.

Al-Adli wordt ervan beschuldigd het bevel te hebben gegeven voor het schieten op betogers en wordt verantwoordelijk gehouden voor de onveiligheid in de straten van Kairo nadat de politie daar verdween, in de begindagen van het protest.

Volgens een officiële telling zijn 846 mensen gedood en enkele duizenden gewond geraakt tijdens de achttien dagen van betogingen tegen de regering van Mubarak.

Een verslag van Al Jazeera over de procesdag van vandaag:

    • Peter van der Ploeg