VN: hongersnood in Somalië breidt zich uit

De VN hebben de hongersnood uitgeroepen in drie nieuwe regio’s in Somalië.

Ook in een vluchtelingenkamp in hoofdstad Mogadishu geldt nu officieel een voedseltekort. Daarnaast is volgens de Verenigde Naties nu ook in Centraal Shabele en in Neder-Shabele, twee kustregio’s in het zuiden van Somalië, sprake van acute ondervoeding. De VN verwachten dat binnen zes weken het hele zuiden van Somalië aan de hongersnood ten prooi zal vallen.

„De huidige humanitaire respons is nog steeds inadequaat”, aldus de VN in een verklaring. Volgens de organisatie is er te weinig geld voor hulpprogramma’s en staan politieke conflicten in Somalië hulpverlening in de weg. Het zuiden wordt grotendeels gecontroleerd door de radicaal-islamitische militie Al-Shabaab, die vorig jaar veel hulporganisaties verbande uit dit deel van Somalië, waar de hongersnood nu juist het hardste toe lijkt te slaan. Troepen van de Afrikaanse Unie leverden vorige week in Mogadishu al zware gevechten met de islamitische militanten, om de weg vrij te maken voor organisaties die hulpgoederen willen brengen naar vluchtelingenkampen.

Op de vlucht voor de hongersnood zijn deze maand ongeveer 20.000 vluchtelingen aangekomen in Mogadishu. De honger in de Hoorn van Afrika is het gevolg van ernstige droogte. In Somalië zouden al tienduizenden mensen zijn gestorven aan ondervoeding. (AP, Reuters)