VN bereikt akkoord over veroordeling Syrië

Het gaat niet om een resolutie, maar om een zogenoemde persverklaring, die minder dwingend is.

De VN-Veiligheidsraad werd het gisteravond laat eens over een concepttekst voor de persverklaring, op dit moment het hoogst haalbare, aangezien Rusland en China, permanente leden van de raad, zich verzetten tegen een resolutie. Libanon, waar buurland Syrië grote invloed op heeft, was het enige land dat de verklaring niet onderschreef.

In de persverklaring veroordeelt de Veiligheidsraad „de talrijke schendingen van de mensenrechten en het gebruik van geweld tegen burgers door Syrische autoriteiten”. Over de tekst zou vannacht worden gestemd. Dat was nog niet gebeurd toen de krant naar de drukker ging. De persverklaring is niet bindend en heeft veel minder gewicht dan een resolutie, maar wordt toch gezien als een kleine doorbraak. In april dwarsboomde Rusland een soortgelijke verklaring nog. Moskou is terughoudend met het veroordelen van Syrië, omdat het van mening is dat een eerdere resolutie, tegen Libië, door NAVO-landen ten onrechte is aangegrepen om grootschalige bombardementen uit te voeren op Libië. In die resolutie werd de internationale gemeenschap gemachtigd om ‘met alle mogelijke middelen’ Libische burgers te beschermen.

Aanleiding voor de persverklaring is de al dagen durende belegering van de stad Hama. Volgens mensenrechtenactivisten heeft het Syrische leger tientallen slachtoffers gemaakt tijdens operaties om het gezag in de opstandige stad te herstellen. Gisteren zouden tanks het centrale plein van de stad hebben bereikt. Dat plein was de afgelopen weken het decor van een aantal van de grootste betogingen tegen het regime van president Assad. Een aantal keer waren daar honderdduizenden betogers op de been en had het regime er even niets meer te zeggen. (NRC)