Vervuiling Nigeria: Shell erkent aansprakelijkheid

Shell heeft erkend verantwoordelijk te zijn voor de olievervuilingen in 2008 in Nigeria. Dat heeft een advocaat van de getroffen gemeenschap gisteren gezegd. De multinational moet opdraaien voor de schoonmaakkosten en zal de bewoners moeten compenseren. Volgens de advocaat gaat Shell buiten de rechtbank om gesprekken voeren over een schikking. In het Bodo-district in Nigeria vonden in 2008 twee olierampen plaats, waarbij volgens de advocaat tienduizenden vaten ruwe olie in rivieren en beken zijn terechtgekomen. Volgens de advocaat heeft de ramp het levensonderhoud van de lokale gemeenschap, die afhankelijk is van de visserij, verwoest. Shell is het grootste olieconcern in het Nigeria. Het bedrijf werkt op negentig verschillende olievelden en heeft duizend productieputten. (NRC)