Uitgelicht

Schaker Bobby Fischer versloeg Boris Spasski in 1972. Arte, 22.00u. **FOR USE AS DESIRED WITH YEAR END - FILE** In this Aug. 10, 1971 file photo, former world chess champion, America's Bobby Fischer is pictured at an unknown location in the USA. Fischer, the reclusive chess genius who became a Cold War hero by dethroning the Soviet world champion in 1972 and later renounced his American citizenship, died Thursday Jan. 17, 2008. He was 64. (AP Photo) AP

Film

Chocolat (Lasse Hallström, 2000, Engeland/VS). Behaagzieke, pseudo-Europees-kunstzinnige fabel speelt in een Frans bergdorpje in de late jaren vijftig van de vorige eeuw. Juliette Binoche ontregelt er als alleenstaande moeder de boel door een chocolaterie te openen. Ook met Judi Dench, Alfred Molina, Lena Olin, Johnny Depp.Net5, 20.30-23.00u.

C.R.A.Z.Y (Jean-Marc Vallée, 2005, Canada). De Canadese regisseur Vallée sleept een gezin door better and worse in vier decennia, te beginnen bij de kerstnacht van 1960, wanneer de jongste, Zach, wordt geboren. Zach kibbelt met zijn drie broers en met zijn vader, een sentimentele bonk die op feestjes meezingt met Charles Aznavour en luistert naar Patsy Cline.Ned.3, 22.00-00.05u.

The Human Stain (Robert Benton, 2003, VS). De regisseur van Kramer versus Kramer verfilmde de roman van Philip Roth zonder de kijker echt te raken. Vanwege vermeend racisme ontslagen professor Anthony Hopkins sluit vriendschap met solitaire schrijver Gary Sinise en begint verhouding met veel jongere schoonmaakster Nicole Kidman. BBC 1, 00.35-02.10u.

Informatief

Madagascar. Laatste aflevering van driedelige serie waarin Richard Attenborough de unieke natuur van Madagascar toont. Het oostelijke deel van het eiland heeft tropisch regenwoud, in het westen en zuiden valt in sommige jaren geheel geen regen. In het droge zuiden leven merkwaardiger planten en beesten dan elders en de strategieën die zij ontwikkelden om te overleven zijn buitengewoon. Onder hen Verreaux’ sifaka, een soort lemur, die leeft in Madagascars ‘stekelwoud’ waar de bomen vlijmscherpe punten hebben en sommige van hen giftige chemicaliën afscheiden. In de baobabbossen leven ’s werelds kleinste zoogdieren, grootogige muislemuren die zich ’s nachts voeden met de suikerachtige uitwerpselen van bizarre donzige insecten. BBC 2, 20.00-21.00u.

Rick Stein’s Spain. Serie over de Spaanse keuken. In dit laatste, vierde deel gaat Stein naar Extramadura, beroemd om zijn peper en Spanje’s meest befaamde ham, de Iberico. In zijn oude camper reist Stein naar Sevilla, thuishaven van de flamenco en de tapas.BBC 2, 21.00-22.00u.

Megafactories: Audi. Documentaire over de productie van de Audi R8 in een fabriek in Neckarsulm. Honderdtwintig arbeiders bouwen daar met hun handen in ruim een week deze sportwagen.NGC, 21.00-22.00u.

Stephen Fry in America. Eerste aflevering van zesdelige serie waarin de Britse acteur en presentator in een Londense taxi door alle vijftig staten van de continentale Verenigde Staten reist. Hij begint vanavond zijn reis in New England, de bakermat van de natie in het noordoosten. Daarna trekt hij verder zuidwaarts, naar Washington en ten slotte naar Gettysburg in Pennsylvania, één van de slagvelden van de Amerikaanse Burgeroorlog. Canvas, 21.20-22.20u.

Zug um Zug in den Wahnsinn – die Legende Bobby Fischer. De wellicht beste schaker van de vorige eeuw was de Amerikaan Robert James ‘Bobby’ Fischer. Op zijn vijftiende was hij nationaal kampioen, op zijn negenentwintigste greep hij de wereldtitel in de ‘match van de eeuw’ tegen de Sovjetrus Boris Spasski, die gehouden werd in Reykjavik van juli tot en met september 1972. In deze documentaire van Liz Garbus wordt de geschiedenis van die wedstrijd verteld en een portret van Fischer geschetst.Arte, 22.00-23.30u.

Der zerbrechliche Traum. Aan de overkant van de Middellandse Zee voltrekt zich een ommekeer. Reporter Dietmar Ossenberg reisde door Egypte, Tunesië, Libië, Marokko en Qatar om te onderzoeken hoe de opstanden in Noord-Afrika en de Arabische wereld die landen veranderd hebben en of de hoop op democratie voortduurt. Ondertussen nemen in Egypte de spanningen toe, zucht Tunesië onder teruggelopen inkomsten dankzij wegblijvende toeristen, roepen jonge Marokkanen om een echte democratie, en verzetten in Libië en Syrië dictators zich met nietsontziende middelen tot het uiterste.ZDF, 22.15-23.00u.

Amusement.

35. Zirkusfestival Monte-Carlo. Hoogtepunten en prijswinnaars van het festival dat elk jaar januari tien dagen lang in het Chapiteau de Fontvieille plaatsvindt.ARD, 20.15-21.45u.

L’avocat. Thriller van Cédric Anger over de jonge en veelbelovende advocaat Benoît Magimel (Léo Demarsan) die er langzamerhand achterkomt dat zich achter de bedrijven die hij bijstaat een maffiose organisatie verbergt.TV5, 21.00-22.40u.

The Hour. Tijdens een jachtpartijtje ondervraagt Freddy Adam over zijn relatie met Ruth. Hector worstelt met zowel zijn slechte huwelijk als zijn amoureuze gevoelens voor Bel. BBC 2, 00.20-01.20u.