Tweede bomaanslag in Kunduz in een week

Voor de tweede keer binnen een paar dagen is er in de Afghaanse stad Kunduz een bomaanslag geweest. Ditmaal kwam er een medewerker van de Afghaanse inlichtingendienst om het leven, toen een bom onder zijn auto afging. Drie kinderen raakten gewond.

Nederlandse politiemensen willen medio deze maand beginnen met de training en begeleiding van Afghaanse collega's in Kunduz. Een exacte datum voor het officiële begin van de missie valt volgens het Nederlandse ministerie van Defensie echtetr nog niet te geven.

In de provincie Kunduz, waar het tot voor enkele maanden vrij rustig was, zijn de laatste tijd steeds meer bomaanslagen en moorden. Het recente geweld wordt vooral op het conto geschreven van de Talibaan, die het met name lijken te hebben gemunt op politie- en veiligheidsfunctionarissen.

Dinsdag nog werden vier bewakers gedood bij een zelfmoordaanslag op een gastenverblijf in de stad Kunduz, waar buitenlanders vaak logeerden. In juni werden drie burgers gedood en elf gewond bij een aanval op een Duits militair konvooi in de buurt van de stad Kunduz. Die maand verloren ook drie politiemensen het leven toen een man zichzelf opblies in de buurt van een moskee. Eind mei werd de politiechef van de hele noordelijke regio in de buurprovincie bij een bomaanslag gedood.

Hoewel de Afghaanse regering en de NAVO hadden gehoopt het geweld in het land terug te dringen, is daarvan vooralsnog weinig terechtgekomen. Het aantal gewelddadige incidenten is sinds de Amerikanen en hun bondgenoten de Talibaan in 2001 verdreven niet meer zo hoog geweest als de laatste maanden. Het afgelopen jaar vonden 2.777 burgers in Afghanistan een gewelddadige dood, een record. Ook de verliezen aan militaire zijde, zowel bij NAVO-troepen als bij de Afghaanse strijdkrachten, en bij de Talibaan blijven aanzienlijk.