Turkije benoemt vandaag nieuwe legertop

Caption: Turkey's Prime Minister Tayyip Erdogan (R) chairs the annual meeting of the Supreme Military Council (YAS) as he is flanked by Ground Forces Commander and acting Chief of Staff General Necdet Ozel in Ankara August 1, 2011. Erdogan chaired a meeting of the military top brass on Monday, looking to restore order in NATO's second-biggest army after its top four generals quit in protest at the jailing of hundreds of officers. The long-running strains between the secularist military and Islamist-rooted government boiled over on Friday when Chief of General Staff Isik Kosaner stepped down, along with the army, navy and air force commanders, leaving the armed forces in disarray. REUTERS/Stringer (TURKEY - Tags: MILITARY POLITICS) De Turkse premier Tayyip Erdogan met de vrijdag benoemde stafchef van de strijdkrachten Necdet Ozel. Foto Reuters

Naar verwachting benoemt Ankara vandaag de nieuwe stafchefs van de Turkse krijgsmacht. Vorige week vrijdag diende de Turkse stafchef van de strijdkrachten samen met de leiders van de landmacht, de marine en de luchtmacht hun ontslag in uit protest tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan.

Het ontslag was vooral symbolisch, omdat alle legerofficieren in deze maand toch al vervangen zouden worden. De legertop wilde met het ontslag zijn onvrede over de premier. Die perkt nadrukkelijk de macht van het leger in, die van oudsher de bewaarder is van het seculaire karakter van de Turkse staat. Erdogan heeft honderden officieren laten arresteren, omdat zij zouden hebben samengezworen tegen de op islamitische leest geschoeide regering. Generaals die bij het complot betrokken zouden zijn geweest maakten onder de premier geen kans op promotie.

‘De regering is de baas over het leger’

President Abdullah Gul zal de benoemingen van de nieuwe chefs waarschijnlijk aan het einde van een jaarlijks overleg vanmiddag over promoties en dienstbeëindigingen binnen het Turkse officierenkorps, goedkeuren. Dat meldt persbureau AP.

Vorige week benoemde Gul generaal Necdet Ozel al als de nieuwe stafchef van de strijdkrachten. Volgens NRC-correspondent Bram Vermeulen is Ozel “zeer goed bevriend” met premier Erdogan en benadrukt de benoeming de nieuwe machtsverhoudingen in Turkije, waar de regering de baas is over het leger. Vermeulen:

Vroeger stond het leger in Turkije boven alles. In de afgelopen twee jaar is die macht steeds verder naar beneden gedrukt door de regering van Erdogan. De regering is nu de baas over het leger. Tien jaar geleden had deze situatie ongetwijfeld tot een staatsgreep geleid. Dat laat maar weer zien hoezeer de tijden veranderd zijn in Turkije.”

    • Hans Klis